Reklama

Reklama

Dodajesz ten składnik do ciast? Katarzyna Bosacka alarmuje: „zupełnie niepotrzebna ilość cukru”

Katarzyna Bosacka od wielu lat uczy Polaków, jak jeść zdrowo. Pisze poradniki kulinarne, prowadzi programy telewizyjne i aktywnie działa w social mediach. Tym razem postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami wiadomością, jaką dostała od internautki. Kobieta, zaskoczona składem jednego z popularnych produktów spożywczych, poprosiła ekspertkę o wyjaśnienie.

Katarzyna Bosacka to dziennikarka znana między innymi z programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", w którym ujawnia kłamstwa sprzedawców i producentów żywności. Specjalistka od zdrowej żywności chętnie radzi swoim fanom, jakich produktów spożywczych powinni unikać podczas zakupów spożywczych. 

Bosacka tym razem - na prośbę jednej z obserwatorek - wzięła pod lupę skład kandyzowanej skórki pomarańczy. Na facebookowym fanpage ekspertka opublikowała wiadomość, jaką dostała od internautki oraz zdjęcie produktu.

Bosacka znów ostrzega. Ile jest skórki w skórce?

Reklama

Specjalistka postanowiła szczegółowo odpowiedzieć na pytanie obserwatorki. "Gotowa skórka pomarańczowa do ciast to nie jest dobry produkt" - przyznała Bosacka. Dlaczego? "Bo zazwyczaj producenci dodają do niej morze cukru" - wyjaśniła i odniosła się do artykułu, którego zdjęcia  przesłała jej internautka.

"Zerknijcie na zdjęcie składu. 57 proc. to skórka pomarańczowa, a pozostałe 43 proc. stanowi syrop glukozowo-fruktozowy, cukier i regulator kwasowości"  - zaznaczyła Katarzyna Bosacka.

Prowadząca w dalszej części wpisu przyznała, że kandyzowana skóra  pomarańczowa jest - jej zdaniem - zbędnym dodatkiem do deserów. "To tak naprawdę skórka namoczona w cukrze (i w jego gorszej postaci, czyli syropie glukozowo-fruktozowym). Dodając ją do ciasta, nie dość, że zwiększamy jego kaloryczność, to na dodatek spożywamy dodatkową, zupełnie niepotrzebną ilość cukru" - zaznacza Katarzyna Bosacka i poradziła, by uważać na podobne produkty podczas zakupów spożywczych.

Zobacz również: Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis

Bosacka podaje swój przepis. Zrób to sam!

A co jeśli ktoś uwielbia delikatny zapach cytrusów wyczuwalny w wypiekach? Katarzyna Bosacka pod koniec wpisu wyjaśniła, że "zdecydowanie lepiej zrobić ten dodatek do ciast w domu". Zaznaczyła, że jest to proste i podała swój, sprawdzony przepis na domową, słodką skórkę pomarańczową.

Zobacz również: Bosacka aż złapała się za głowę. Ekspertka apeluje do klientów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy