Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis

Nie trudno zauważyć, iż ceny w sklepach szybują w górę. Katarzyna Bosacka zdradziła, jak przygotować obiad za grosze. Jedna porcja, „na bogato”, uszczupli nasz portfel na niewiele ponad 2 złote.

Katarzyna Bosacka zdradza przepis na obiad za grosze
Katarzyna Bosacka zdradza przepis na obiad za groszeNatalia ZdziebczynskaEast News

Katarzyna Bosacka zdobyła ogromną popularność dzięki programom telewizyjnym poświęconym zdrowemu odżywianiu. Dziennikarka od lat wczytuje się w etykiety najróżniejszych produktów i czasami... łapie się za głowę. Niedawno przyjrzała się bliżej składowi sosu czosnkowego, dodawanego do kebabów. Wnioski mogą zwalić z nóg.

Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na obiad za grosze

Co więcej Katarzyna Bosacka systematycznie udowadnia, iż można gotować jednocześnie smacznie i tanio. Ostatnio podzieliła się z internautami przepisem na banalnie proste danie, którego porcja kosztuje około 2,30 zł.

Mowa o pierogach lwowskich. Katarzyna Bosacka zaprosiła do swojej kuchni panią Marię - Ukrainkę, która od 26 lat mieszka w Polsce. Kobieta wytłumaczyła, iż oryginalne pierogi lwowskie to przygotowanie farszu z kaszy gryczanej, białego sera, podsmażonej cebulki i czosnku.

"Kasza gryczana jest zdecydowanie zdrowsza niż ziemniaki" - tłumaczy Katarzyna Bosacka. Dodatkowo cały obiad kosztuje grosze.

Oryginalne pierogi lwowskie. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis

Przepis na obiad za 2,3 zł. Potrzebne składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • jedno jajko,
  • sól,
  • dwie łyżeczki oleju,
  • pół kubka wrzącej wody.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula,
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • kostka białego twarogu,
  • sól i pieprz,
  • czosnek.

Cebulę podsmażyć, dodać kaszę gryczaną i doprawić. Gotowe pierogi okrasić cebulką i boczkiem. Tańsza wersja, bez okraszania boczkiem, kosztować będzie 1,5 zł za porcję.

"Na zdrowie": Cebula nie tylko na przeziębienieInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas