Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis
Nie trudno zauważyć, iż ceny w sklepach szybują w górę. Katarzyna Bosacka zdradziła, jak przygotować obiad za grosze. Jedna porcja, „na bogato”, uszczupli nasz portfel na niewiele ponad 2 złote.
Katarzyna Bosacka zdobyła ogromną popularność dzięki programom telewizyjnym poświęconym zdrowemu odżywianiu. Dziennikarka od lat wczytuje się w etykiety najróżniejszych produktów i czasami... łapie się za głowę. Niedawno przyjrzała się bliżej składowi sosu czosnkowego, dodawanego do kebabów. Wnioski mogą zwalić z nóg.
Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na obiad za grosze
Co więcej Katarzyna Bosacka systematycznie udowadnia, iż można gotować jednocześnie smacznie i tanio. Ostatnio podzieliła się z internautami przepisem na banalnie proste danie, którego porcja kosztuje około 2,30 zł.
Mowa o pierogach lwowskich. Katarzyna Bosacka zaprosiła do swojej kuchni panią Marię - Ukrainkę, która od 26 lat mieszka w Polsce. Kobieta wytłumaczyła, iż oryginalne pierogi lwowskie to przygotowanie farszu z kaszy gryczanej, białego sera, podsmażonej cebulki i czosnku.
"Kasza gryczana jest zdecydowanie zdrowsza niż ziemniaki" - tłumaczy Katarzyna Bosacka. Dodatkowo cały obiad kosztuje grosze.
Zobacz również: Kryzys kulinarny we Francji. Zabraknie foie gras?
Oryginalne pierogi lwowskie. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis
Przepis na obiad za 2,3 zł. Potrzebne składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- jedno jajko,
- sól,
- dwie łyżeczki oleju,
- pół kubka wrzącej wody.
Składniki na farsz:
- 1 cebula,
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- kostka białego twarogu,
- sól i pieprz,
- czosnek.
Cebulę podsmażyć, dodać kaszę gryczaną i doprawić. Gotowe pierogi okrasić cebulką i boczkiem. Tańsza wersja, bez okraszania boczkiem, kosztować będzie 1,5 zł za porcję.