Reklama

Reklama

Domowa chałwa

Chałwa to deser znany na całym świecie, a swe korzenie ma w krajach Dalekiego i Bliskiego Wschodu. Chałwa składa się z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Spróbuj zrobić ten deser w domowym zaciszu, a nie pożałujesz!

Składniki

  • 1 szklanka ziaren słonecznika (łuskanych)
  • 1 szklanka orzechów (mieszanych)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie

Domowa chałwa - sposób przygotowania:

 1. Słonecznik na chałwę prażymy na suchej patelni pilnując, by się nie przypalił (chałwa powstała z przypalonego słonecznika będzie gorzka i niesmaczna). Uprażony odkładamy. Podobnie postępujemy z orzechami - ostrożnie prażymy i odkładamy.

2. Uprażony słonecznik i orzechy przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na proszek. Po dłuższym blendowaniu powinien zrobić się nieco klejący. Dodajemy trzy łyżki miodu, łyżkę kakao, ewentualnie garść niezblendowanych orzechów lub nasion (jeśli chcemy takiej "wkładki" w chałwie) i starannie mieszamy całość.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, mocno dociskamy. Wyrównujemy ostrożnie wierzch. Chałwę chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny.

Reklama

***
Lubisz chałwę? Spróbuj innych przepisów na ten deser: 

Delikatna chałwa waniliowa

Domowa chałwa 

Chałwa z kaszy 

***
Zobacz również: 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chałwa | domowa chałwa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy