Domowa chałwa
Chałwa to deser znany na całym świecie, a swe korzenie ma w krajach Dalekiego i Bliskiego Wschodu. Chałwa składa się z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Spróbuj zrobić ten deser w domowym zaciszu, a nie pożałujesz!
Domowa chałwa - sposób przygotowania:
Zobacz również:
1. Słonecznik na chałwę prażymy na suchej patelni pilnując, by się nie przypalił (chałwa powstała z przypalonego słonecznika będzie gorzka i niesmaczna). Uprażony odkładamy. Podobnie postępujemy z orzechami - ostrożnie prażymy i odkładamy.
2. Uprażony słonecznik i orzechy przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na proszek. Po dłuższym blendowaniu powinien zrobić się nieco klejący. Dodajemy trzy łyżki miodu, łyżkę kakao, ewentualnie garść niezblendowanych orzechów lub nasion (jeśli chcemy takiej "wkładki" w chałwie) i starannie mieszamy całość.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, mocno dociskamy. Wyrównujemy ostrożnie wierzch. Chałwę chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny.
***
Lubisz chałwę? Spróbuj innych przepisów na ten deser:
Delikatna chałwa waniliowa
Domowa chałwa
Chałwa z kaszy
***
Zobacz również: