Domowa chałwa

Aktualizacja

Chałwa to deser znany na całym świecie, a swe korzenie ma w krajach Dalekiego i Bliskiego Wschodu. Chałwa składa się z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Spróbuj zrobić ten deser w domowym zaciszu, a nie pożałujesz!

Chałwa to deser idealny dla wielbicieli słodkości. Swoją słodyczą potrafi powalić na kolana niejednego smakosza tego deseru
Chałwa to deser idealny dla wielbicieli słodkości. Swoją słodyczą potrafi powalić na kolana niejednego smakosza tego deseru123RF/PICSEL

Domowa chałwa - sposób przygotowania:

1. Słonecznik na chałwę prażymy na suchej patelni pilnując, by się nie przypalił (chałwa powstała z przypalonego słonecznika będzie gorzka i niesmaczna). Uprażony odkładamy. Podobnie postępujemy z orzechami - ostrożnie prażymy i odkładamy.

2. Uprażony słonecznik i orzechy przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na proszek. Po dłuższym blendowaniu powinien zrobić się nieco klejący. Dodajemy trzy łyżki miodu, łyżkę kakao, ewentualnie garść niezblendowanych orzechów lub nasion (jeśli chcemy takiej "wkładki" w chałwie) i starannie mieszamy całość.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, mocno dociskamy. Wyrównujemy ostrożnie wierzch. Chałwę chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny.

***
Lubisz chałwę? Spróbuj innych przepisów na ten deser: 

Delikatna chałwa waniliowa

Domowa chałwa 

Chałwa z kaszy 

***
Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas