Reklama

Reklama

Domowa nalewka krok po kroku

Popularność nalewek wynika nie tylko z ich słodkiego, owocowego smaku, ale także zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście w dzisiejszych czasach, każdy z nas ma dostęp do niemal nieograniczonej liczby przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.

Składniki

  • 4 duże pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 2 limonki
  • 1 cytryny
  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 cukier cynamonowy np. Delecta
  • 500 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml przegotowanej wystudzonej wody

Sposób przygotowania

Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute - samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy. Po umyciu, kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje