Domowa nalewka z czarnej porzeczki. Obniży poziom cholesterolu i cukru

Z czarnej porzeczki można przygotować nalewkę
Z czarnej porzeczki można przygotować nalewkę123RF/PICSEL

Czarna porzeczka - bomba witaminowa

  • witaminy B1, B2, B6, A (beta-karoten) oraz E
  • żelazo, potas
  • wapń i magnez
  • flawonoidy
  • rutyna
  • błonnik pokarmowy

Czarna porzeczka na obniżenie ciśnienia, cholesterolu

Dżem z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy
Dżem z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy123RF/PICSEL

Nalewka z czarnej porzeczki - właściwości zdrowotne

Domowa nalewka z czarnej porzeczki - przepis 

Czarna porzeczka to wdzięczny produkt do stworzenia soków i nalewek
Czarna porzeczka to wdzięczny produkt do stworzenia soków i nalewek123RF/PICSEL
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 litr spirytusu 
  • 1 litr wody
  • 500 g cukru
  1. Na nalewkę wybieramy jedynie zdrowe i dojrzałe owoce. Porzeczki pozbawiamy szypułek. Umyte i osączone owoce wrzucamy do dwulitrowego słoja.
  2. Spirytus mieszamy z połową przegotowanej wody.
  3. Następnie zalewamy owoce i szczelnie zamykamy słój.
  4. Tak przygotowany trunek pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni.
  5. Po tym czasie zlewamy do innego, szklanego naczynia, przez gazę lub filtr do kawy.
  6. Resztę wody gotujemy z cukrem, studzimy i wlewamy do nalewki.
  7. Tak przygotowana nalewka z czarnej porzeczki powinna dojrzewać jeszcze przez kolejne kilka miesięcy. Ważne jest, aby była w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej niech nalewka dojrzewa przez ok. pół roku.

Kto nie powinien pić nalewki z czarnej porzeczki?

Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria