Domowa nalewka z czarnej porzeczki. Obniży poziom cholesterolu i cukru
Po nalewkę z czarnej porzeczki sięgały nasze prababcie. Szczególnie przy przeziębieniach. Trunek traktowano także jako pomoc przy bólach czy skurczach. Czarna porzeczka wykazuje szereg właściwości zdrowotnych - pomaga obniżyć cholesterol czy wyrównać poziom glukozy we krwi. Warto dodawać ją do deserów, przygotować soki czy wspomnianą nalewkę. Przygotowanie nalewki z czarnej porzeczki nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości.
Spis treści:
Czarna porzeczka - bomba witaminowa
Po czarne porzeczki warto sięgać ze względu na zdrowotne właściwości. Przede wszystkim są cennym źródłem witaminy C, ale nie to nie wszystko. W czarnych porzeczkach znajdują się także m.in.:
- witaminy B1, B2, B6, A (beta-karoten) oraz E
- żelazo, potas
- wapń i magnez
- flawonoidy
- rutyna
- błonnik pokarmowy
Jak podkreślają dietetycy, ten mały owoc dostarcza rzadkich mikroelementów m.in. chloru, cynku, miedzi czy jodu. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i nie jest kaloryczny. 100 gramów czarnej porzeczki to jedynie 51 kcal.
Czarna porzeczka na obniżenie ciśnienia, cholesterolu
Czarna porzeczka nie tylko wzmacnia układ odpornościowy. Ma także silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a składniki w niej zawarte regulują ciśnienie oraz wzmacniają serce. Związki znajdujące się w porzeczkach są pomocne przy regulacji poziomu glukozy we krwi. Mogą także wpłynąć na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu. Flawonoidy, które także znajdziemy w czarnej porzeczce, działają rozkurczowo. Powinny je włączyć do swojej diety osoby, które zmagają się np. z częstymi skurczami brzucha. Natomiast napar z liści to dobry sposób na to, aby załagodzić nadpobudliwość przewodu pokarmowego. Potwierdzone jest również to, że regularne spożywanie porzeczek chroni nerki przed infekcjami czy stanem zapalnym. Czarna porzeczka działa także moczopędnie, napotnie i odtruwająco.
Czytaj również: Czarna porzeczka - dlaczego warto ją jeść
Nalewka z czarnej porzeczki - właściwości zdrowotne
Z czarnych porzeczek można przygotować dżemy, soki i domową nalewkę - trunek, który nie tylko może pomóc nam w walce z przeziębieniem, ale także, jak już wspomnieliśmy, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi czy poziom cholesterolu. Złagodzi ból, objawy zatrucia pokarmowego. Jest także skuteczna przy bólach migrenowych.
Domowa nalewka z czarnej porzeczki - przepis
Jak przygotować nalewkę z czarnej porzeczki? Do jej przyrządzenia potrzebujemy:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 500 g cukru
Nalewka z czarnej porzeczki - przygotowanie krok po kroku
- Na nalewkę wybieramy jedynie zdrowe i dojrzałe owoce. Porzeczki pozbawiamy szypułek. Umyte i osączone owoce wrzucamy do dwulitrowego słoja.
- Spirytus mieszamy z połową przegotowanej wody.
- Następnie zalewamy owoce i szczelnie zamykamy słój.
- Tak przygotowany trunek pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni.
- Po tym czasie zlewamy do innego, szklanego naczynia, przez gazę lub filtr do kawy.
- Resztę wody gotujemy z cukrem, studzimy i wlewamy do nalewki.
- Tak przygotowana nalewka z czarnej porzeczki powinna dojrzewać jeszcze przez kolejne kilka miesięcy. Ważne jest, aby była w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej niech nalewka dojrzewa przez ok. pół roku.
Kto nie powinien pić nalewki z czarnej porzeczki?
Nalewka z czarnej porzeczki ze względu na zawartość alkoholu nie może być nadużywana. Nie zaleca się jej osobom, które zmagają się z chorobą wrzodową żołądka czy nadkwaśność. Nie jest wskazana również dla osób z zapaleniem wątroby.
Czytaj także: Przepis na nalewkę z aronii