Domowa nalewka z czarnej porzeczki. Obniży poziom cholesterolu i cukru

Z czarnej porzeczki można przygotować nalewkę
Z czarnej porzeczki można przygotować nalewkę123RF/PICSEL

Czarna porzeczka - bomba witaminowa

Zobacz również:

    • witaminy B1, B2, B6, A (beta-karoten) oraz E
    • żelazo, potas
    • wapń i magnez
    • flawonoidy
    • rutyna
    • błonnik pokarmowy

    Czarna porzeczka na obniżenie ciśnienia, cholesterolu

    Dżem z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy
    Dżem z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy123RF/PICSEL

    Nalewka z czarnej porzeczki - właściwości zdrowotne

    Domowa nalewka z czarnej porzeczki - przepis 

    Czarna porzeczka to wdzięczny produkt do stworzenia soków i nalewek
    Czarna porzeczka to wdzięczny produkt do stworzenia soków i nalewek123RF/PICSEL
    • 1 kg czarnej porzeczki
    • 1 litr spirytusu 
    • 1 litr wody
    • 500 g cukru
    1. Na nalewkę wybieramy jedynie zdrowe i dojrzałe owoce. Porzeczki pozbawiamy szypułek. Umyte i osączone owoce wrzucamy do dwulitrowego słoja.
    2. Spirytus mieszamy z połową przegotowanej wody.
    3. Następnie zalewamy owoce i szczelnie zamykamy słój.
    4. Tak przygotowany trunek pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni.
    5. Po tym czasie zlewamy do innego, szklanego naczynia, przez gazę lub filtr do kawy.
    6. Resztę wody gotujemy z cukrem, studzimy i wlewamy do nalewki.
    7. Tak przygotowana nalewka z czarnej porzeczki powinna dojrzewać jeszcze przez kolejne kilka miesięcy. Ważne jest, aby była w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej niech nalewka dojrzewa przez ok. pół roku.

    Kto nie powinien pić nalewki z czarnej porzeczki?

    Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria