Domowa pieczeń
Wyborny mięsny dodatek do kanapek, który można upiec w zaciszu domowej kuchni. Smakuje jeszcze lepiej niż sklepowe gotowce i jest od nich o wiele zdrowszy.

Składniki
- 400 dag pokrojonego udźca z indyka
- 600 dag pokrojonej piersi z indyka
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 1 jajko
- sól, pieprz ziołowy
- papryka ostra
- papryka słodka
- mielone ziele angielskie
Mięso mielimy w maszynce, dodajemy jajko, płatki jaglane, przyprawy. Wszystko mieszamy ręcznie.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy masę mięsną. Jej wierzch lekko zwilżamy ręką zanurzaną w zimnej wodzie. Pieczemy masę godzinę, aż do zbrązowienia, w piekarniku z funkcją góra-dół, w temp. 180 stopni.