Domowa śliwka w czekoladzie

Uwielbiasz cukierki w rodzaju śliwka/wiśnia w czekoladzie? Czemu nie zrobić własnej, domowej wersji, z prostym, dobrym składem? To wyjątkowo łatwe zadanie, a nagroda jest wspaniała!

Tylko trzy składniki!
Tylko trzy składniki!INTERIA.PL

1. Suszone śliwki umieszczamy w miseczce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odlewamy wodę.

2. W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewamy wszystko na małym ogniu, mieszamy, aż czekolada całkiem się rozpuści i pilnujemy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wyłączamy ogień.

3. Śliwki pojedynczo nabijamy na patyk do szaszłyków i zanurzamy w płynnej masie. Trzymamy chwilę nad garnkiem, by nadmiar masy spłynął. Każdą gotową śliwkę pokrytą czekoladą odstawiamy na talerz (przy zdejmowaniu z patyka pomagamy sobie np. łyżeczką, żeby nie brudzić dłoni). Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Wystudzone cukiereczki chłodzimy w lodówce całą noc.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas