Domowa śliwka w czekoladzie
Uwielbiasz cukierki w rodzaju śliwka/wiśnia w czekoladzie? Czemu nie zrobić własnej, domowej wersji, z prostym, dobrym składem? To wyjątkowo łatwe zadanie, a nagroda jest wspaniała!
1. Suszone śliwki umieszczamy w miseczce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odlewamy wodę.
2. W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewamy wszystko na małym ogniu, mieszamy, aż czekolada całkiem się rozpuści i pilnujemy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wyłączamy ogień.
3. Śliwki pojedynczo nabijamy na patyk do szaszłyków i zanurzamy w płynnej masie. Trzymamy chwilę nad garnkiem, by nadmiar masy spłynął. Każdą gotową śliwkę pokrytą czekoladą odstawiamy na talerz (przy zdejmowaniu z patyka pomagamy sobie np. łyżeczką, żeby nie brudzić dłoni). Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Wystudzone cukiereczki chłodzimy w lodówce całą noc.