Domowe lody - łatwe w przygotowaniu i najzdrowsze
To najszybsze, najprostsze i zarazem najzdrowsze lody, jakie można przygotować w domu. Niepotrzebna jest specjalna maszyna do ich robienia; wystarczą plastikowe torebki, blender i trochę cierpliwości.
Włosi, którzy z powodu warunków atmosferycznych do perfekcji opanowali sztukę przygotowywania domowych zimnych deserów, potrafią zrobić minimalnym wysiłkiem lody owocowe, zwłaszcza zaś sorbety.
Najprostszy przepis to lody bananowe. Trzeba pokroić kilka bananów w plasterki i włożyć do szczelnie zamkniętej plastikowej torebki do mrożenia żywności, która na 2-3 godziny musi trafić do zamrażalnika. Zamrożone banany należy następnie wrzucić do blendera i ubić na gładki krem. Do takich lodów nie trzeba nic dodawać; mają znakomity smak. Aby był jeszcze lepszy, można polać je odrobiną syropu klonowego.
W ten sam sposób możemy zrobić każdy sorbet. Wystarczy na przykład kilka miękkich, bardzo dojrzałych brzoskwiń, arbuz albo melon. Owoce kroimy w plasterki i po kilku godzinach mrożenia rozbijamy w blenderze. Warunek jest jeden - takie lody zjadamy od razu.