Domowe nuggetsy
Bez mleka. Pozwól dziecku obtoczyć kawałki kurczaka w jajku i panierce. Uważaj, żeby nie zbliżyło się do garnka z olejem.

Składniki
- 4 sztuki polędwiczki z kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków kukurydzianych
- olej kokosowy do smażenia
- sól do smaku
Wykonanie:
Kurczaka posól, posyp papryką wędzoną, obtocz w mące i jajku, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Możesz go pokroić na mniejsze kawałki - w zależności od upodobań Twojego dziecka. W rondelku rozgrzej olej na wysokość mniej więcej 5 centymetrów (chodzi o to, aby zakrył nuggetsy). Wrzuć do rondelka na próbę jeden płatek kukurydziany - jeśli skwierczy, to znaczy, że tłuszcz jest gotowy. Smaż kurczaka, aż zrobi się brązowy. Łyżką cedzakową wyjmij go z oleju i połóż na ręczniku papierowym. Rozkrój jednego i sprawdź, czy zrobił się w środku miękki. Jeśli nie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wsadź je do środka jeszcze na około 5 minut.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak. Wydawnictwo Edipresse Książki.
