Domowe paluszki rybne

Aktualizacja

Te gotowe ze sklepu nie zawsze odpowiadają nam pod względem składu. Domowe paluszki rybne to idealne rozwiązanie problemu. Do tego dania najlepiej do tego pasują frytki, ale żeby ograniczyć ilość tłuszczu, możesz podpiec w piekarniku ósemki ugotowanych ziemniaków. Domowe paluszki rybne zasmakują każdemu.

Domowe paluszki rybne to pomysł na danie dla całej rodziny
Domowe paluszki rybne to pomysł na danie dla całej rodziny 123RF/PICSEL

Składniki

1 kg dorsza (filety)
6 korniszonów
1 cebula
1 mały słoik majonezu
kilka gałązek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
2 jajka
2 łyżki mąki
10 dag bułki tartej
sól,
pieprz cayenne,
tymianek
olej do smażenia
cząstki cytryny

Domowe paluszki rybne - przygotowanie

Korniszony i cebulę posiekać. Opłukać natkę pietruszki, osączyć, posiekać. Wszystko wymieszać z sokiem z cytryny, majonezem, solą i pieprzem.

Rybę umyć, osuszyć i pokroić wszerz w paski o szerokości 1 cm. Wymieszać mąkę, sól i pieprz. Jajko rozmącić. Tymianek wymieszać z bułką tartą. Rybę zanurzać kolejno w mące, jajku i bułce tartej z tymiankiem.

Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć paski dorsza ok. 3 minut, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.

Sprawdź też inne nasze przepisy na ryby:

Kotlety z ryby i ziemniaków
Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas