Domowe paluszki rybne
Te gotowe ze sklepu nie zawsze odpowiadają nam pod względem składu. Domowe paluszki rybne to idealne rozwiązanie problemu. Do tego dania najlepiej do tego pasują frytki, ale żeby ograniczyć ilość tłuszczu, możesz podpiec w piekarniku ósemki ugotowanych ziemniaków. Domowe paluszki rybne zasmakują każdemu.

Składniki
- 1 kg dorsza (filety)
- 6 korniszonów
- 1 cebula
- 1 mały słoik majonezu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 10 dag bułki tartej
- sól, pieprz cayenne, tymianek
- olej do smażenia
- cząstki cytryny
Składniki
1 kg dorsza (filety)6 korniszonów1 cebula1 mały słoik majonezukilka gałązek natki pietruszkisok z 1 cytryny2 jajka2 łyżki mąki10 dag bułki tartejsól, pieprz cayenne, tymianekolej do smażeniacząstki cytryny
Domowe paluszki rybne - przygotowanie
Korniszony i cebulę posiekać. Opłukać natkę pietruszki, osączyć, posiekać. Wszystko wymieszać z sokiem z cytryny, majonezem, solą i pieprzem.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić wszerz w paski o szerokości 1 cm. Wymieszać mąkę, sól i pieprz. Jajko rozmącić. Tymianek wymieszać z bułką tartą. Rybę zanurzać kolejno w mące, jajku i bułce tartej z tymiankiem.
Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć paski dorsza ok. 3 minut, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.
Sprawdź też inne nasze przepisy na ryby:
Kotlety z ryby i ziemniakówZobacz również: