Domowe paluszki rybne
Te gotowe ze sklepu nie zawsze odpowiadają nam pod względem składu. Domowe paluszki rybne to idealne rozwiązanie problemu. Do tego dania najlepiej do tego pasują frytki, ale żeby ograniczyć ilość tłuszczu, możesz podpiec w piekarniku ósemki ugotowanych ziemniaków. Domowe paluszki rybne zasmakują każdemu.
Składniki
1 kg dorsza (filety)
6 korniszonów
1 cebula
1 mały słoik majonezu
kilka gałązek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
2 jajka
2 łyżki mąki
10 dag bułki tartej
sól,
pieprz cayenne,
tymianek
olej do smażenia
cząstki cytryny
Domowe paluszki rybne - przygotowanie
Korniszony i cebulę posiekać. Opłukać natkę pietruszki, osączyć, posiekać. Wszystko wymieszać z sokiem z cytryny, majonezem, solą i pieprzem.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić wszerz w paski o szerokości 1 cm. Wymieszać mąkę, sól i pieprz. Jajko rozmącić. Tymianek wymieszać z bułką tartą. Rybę zanurzać kolejno w mące, jajku i bułce tartej z tymiankiem.
Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć paski dorsza ok. 3 minut, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.
Sprawdź też inne nasze przepisy na ryby:
Kotlety z ryby i ziemniaków
Zobacz również: