Reklama

Reklama

Domowe przetwory

Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?

Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Reklama

Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy.

Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin.

Wrzący dżem należy nakładać do czystych, wyparzonych słoików. Po wytarciu brzegu, każdy słoik trzeba natychmiast zamknąć za pomocą wcześniej wygotowanej zakrętki.

Potem słoiki pozostawiamy odwrócone do góry dnem do wystygnięcia. Warto wypróbować przepisy z kombinacji owoców o dużej zawartości pektyn, czyli jabłek, gruszek, śliwek.

Lepiej nie używać gotowych cukrów żelujących. Są w nich konserwanty, które mogą uczulać.


Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Dowiedz się więcej na temat: przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje