Domowe przetwory: Marynowane buraczki na zimę

Marynowane buraczki na zimę
Marynowane buraczki na zimę123RF/PICSEL

Burak: Właściwości

Marynowane buraczki: Przepis

Domowe przetwory: Buraczki marynowane w zalewie octowej

Buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej123RF/PICSEL
  1. Umyte, ale nie obrane buraki ugotuj. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Gdy warzywa nie parzą ci już palców, ale są jeszcze ciepłe obierz je ze skórki — usuniesz ją z łatwością.  
  3. Pokrój buraczki w plastry bądź ćwiartki i włóż do słoików, tak by ciasno wypełniały ich wnętrze. 
  4. W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy. 
  5. Gdy zalewa jest jeszcze gorąca, napełnij nią słoiki z burakami. 
  6. Dobrze zakręć domowe przetwory na zimę i zapasteryzuj. 

Marynowane buraczki na zimę: Jak podawać?

Smacznego!