Domowe przetwory: Marynowane buraczki na zimę
Jesienne porządki w polach, to między innymi czas wyrywania buraków ćwikłowych. Jeśli tegoroczne zbiory były obfite, zapewne zastanawiasz się co zrobić z buraków? Te czerwone warzywa dobrze się przechowują, więc przez całą zimę można cieszyć się ich smakiem. Jednak jeśli szukasz czegoś niesztampowego, z pewnością zainteresują cię marynowane buraczki na zimę.
Burak: Właściwości
Buraki zawierają silne przeciwutleniacze, dzięki czemu zapobiegają starzeniu się i chronią przed bakteriami i wirusami. Syrop z buraka pomaga na kaszel i wzmacniać odporność. Jest zalecany przy przeziębieniach i grypie. Warto jeść to czerwone warzywo profilaktycznie, by ustrzec się nowotworów. Buraki podawane są przy anemii i białaczce. Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz trawienny.
Marynowane buraczki: Przepis
Jeśli zastanawiasz się: co zrobić z buraków — ciekawym pomysłem będą marynowane buraczki na zimę. Aby je przygotować, potrzebujesz: kilograma czerwonych buraków, sześciu szklanek wody, szklanki octu, 4 - 5 łyżek cukru, 2 - 3 łyżek soli, kilku ziaren ziela angielskiego i 3 - 4 liście laurowe.
Domowe przetwory: Buraczki marynowane w zalewie octowej
Domowe przetwory z buraków przygotujesz według następujących kroków:
- Umyte, ale nie obrane buraki ugotuj. Odstaw do przestygnięcia.
Marynowane buraczki na zimę: Jak podawać?
Marynowane buraczki do doskonały dodatek do obiadu. Można wykorzystać je do przygotowania barszczu lub jako dodatek do sałatek. Buraczane domowe przetwory na zimę świetnie komponują się z gorgonzolą czy owczymi serami takimi jak bryndza, oscypek i feta. Warto dodawać marynowane buraczki do sałatek śledziowych. Można też upiec z nimi pizzę po polsku!