Reklama

Reklama

Syrop z buraka

Burak został uznany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Jednak, by naprawdę skorzystać z jego właściwości, warto jeść go w postaci surowej. Z buraka wyciśniemy nie tylko cenny odżywczo sok, ale przygotować z niego możemy prozdrowotny syrop.

Buraczany syrop nie tylko uwalnia od męczącej dolegliwości, ale też wzmacnia odporność oraz zwalcza stany zapalne. Jest przy tym bezpieczny, może być stosowany przez kobiety w ciąży i małe dzieci po ukończeniu 1. roku życia.

Reklama

Burak zaliczany jest do naszych rodzimych super foods, stanowi bowiem skarbnicę m.in. witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, miedzi, betain, przeciwutleniaczy, flawonoidów czy kwasu foliowego. Ten koktajl wspaniałości skutecznie chroni przed chorobami, łagodzi alergie i zapobiega sezonowym infekcjom. 

Przygotowanie syropu w domowych warunkach nie jest skomplikowane. Wystarczy, że umytego i obranego buraka pokroimy drobno, umieścimy w miseczce, a następnie zasypiemy czterema łyżkami cukru. Warzywo odstawiamy na cały dzień, aby oddało sok. Otrzymany syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w buteleczce z daleka od źródeł światła. Innym sposobem jest zblednowanie surowego, pokrojonego buraka z dodatkiem miodu. 

Dawkowanie

W przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie nie przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę.

Dowiedz się więcej na temat: syrop z buraka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje