Twój szaszłyk jest nudny? Genialne połączenie smaków. Zrobisz go ekspresowo

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować doskonałe szaszłyki na grilla?
Jak przygotować doskonałe szaszłyki na grilla? Vladimir Volodin123RF/PICSEL

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami w boczku

  • 500 g polędwicy wołowej,
  • 400 g suszonych śliwek,
  • ulubiona przyprawa do grilla,
  • 20 plastrów boczku,
  • 15 sztuk szalotki,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 bataty,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Szaszłyki z karkówki z boczkiem, papryką i kiełbasą

  • 600 g karkówki,
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 200 g boczku wędzonego w kawałku,
  • ulubione przyprawy do potraw z grilla,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z gruszką i orzechową marynatą

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • ulubiona przyprawa do potraw z grilla,
  • 2 gruszki,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią lub inny ulubiony ser pleśniowy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 100 g rukoli,
  • 3 czerwone cebule,
  • 400 ml wina białego wytrawnego,
  • 2 goździki,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • 4 łyżki miodu.
W PRL nazywano ją "polskim Diorem". O ciuchach z tą metką marzyły PolkiINTERIA.PL