Domowe racuszki z jabłkiem
Racuszki z dodatkiem startego jabłka uchodzą za jeden z najłatwiejszych domowych wyrobów na słodko - rzeczywiście, są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej typ 550
- 1 szklanka mleka, może być owsiane, ryżowe,
- 1 kopiasta łyżka mąki owsianej
- 1 kopiasta łyżka mąki lnianej
- 1 kopiasta łyżki kukurydzianej (te trzy rodzaje mąk można zastąpić mąką zwykłą, typ 550)
- 1 łyżka oleju roślinnego + do smażenia
- cukier puder
- cynamon (opcjonalnie)
- 1 średnie jabłko
1. W garnku z uchem i dzióbkiem (takim, z którego dobrze wylewa się ciasto na patelnię) widelcem roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, mieszamy. Wsypujemy powoli partiami mąkę (mąki), mieszamy widelcem (można mikserem, by ułatwić sobie pracę) do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji, na koniec wlewamy olej, mieszamy.
2. Obieramy jabłko, ścieramy je na tarce o dużych oczkach, wsypujemy starte jabłko do ciasta naleśnikowego, dokładnie mieszamy. Porcje ciasta wylewamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, tworząc niewielkie placuszki. Smażymy je na patelni na oleju z obu stron.