Reklama

Reklama

Domowe racuszki z jabłkiem

Racuszki z dodatkiem startego jabłka uchodzą za jeden z najłatwiejszych domowych wyrobów na słodko - rzeczywiście, są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka mleka, może być owsiane, ryżowe,
  • 1 kopiasta łyżka mąki owsianej
  • 1 kopiasta łyżka mąki lnianej
  • 1 kopiasta łyżki kukurydzianej (te trzy rodzaje mąk można zastąpić mąką zwykłą, typ 550)
  • 1 łyżka oleju roślinnego + do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 1 średnie jabłko

1. W garnku z uchem i dzióbkiem (takim, z którego dobrze wylewa się ciasto na patelnię) widelcem roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, mieszamy. Wsypujemy powoli partiami mąkę (mąki), mieszamy widelcem (można mikserem, by ułatwić sobie pracę) do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji, na koniec wlewamy olej, mieszamy. 

2. Obieramy jabłko, ścieramy je na tarce o dużych oczkach, wsypujemy starte jabłko do ciasta naleśnikowego, dokładnie mieszamy. Porcje ciasta wylewamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, tworząc niewielkie placuszki. Smażymy je na patelni na oleju z obu stron.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje