Reklama

Reklama

Domowe, rozgrzewające zupy

Po gorącym lecie przyszedł czas na równie piękną porę roku – złotą jesień. Dni zaczynają robić się coraz chłodniejsze, a wracając do domu przemarznięci, mamy ochotę na pożywny, ciepły posiłek. Doskonale sprawdzi się wtedy talerz domowej, rozgrzewającej zupy, która jest sycącym, a zarazem lekkim i rozgrzewającym posiłkiem.

Rozgrzewający domowy rosół z cytryną, kurkumą i imbirem

Składniki

  • rosół- około 1,5 litra
  • żółtka- 4 szt.
  • imbir- kawałek o długości 1 cm
  • cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt.
  • kurkuma- 2/3 łyżeczki
  • pieprz- do doprawienia
  • makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki- do podania

Sposób przygotowania

Rosół, z dodatkiem imbiru oraz kurkumy, gotujemy przez około 5 minut. W międzyczasie jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy, wlewamy pół chochelki gorącego rosołu i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka z rosołem. Z cytryny wyciskamy sok, ścieramy skórkę i dodajemy do rosołu. Podajemy z makaronem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą

Składniki

  • makaron np. Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
  • 200 g kurek łyżeczka soli
  • łyżka masła klarowanego
  • średnia cebula
  • 3 ząbki
  • 800 ml bulionu
  • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Kurki przekładamy do miski,  zasypujemy solą i zalewamy na chwilę wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno. Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość  zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie makaron gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą. Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka. Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem oraz natką pietruszki.

Reklama


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje