Domowe rurki z kremem
Domowe smakują najlepiej!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: w garnku podgrzej wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, zdejmij garnek z ognia. Wsyp mąkę przesianą z solą i energicznie mieszaj, aż powstanie lśnią- ce ciasto. Odstaw, by ostygło.
2. Miksując ciasto, dodawaj po jednym jajku - ważne, by było w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto będzie już gładkie, przełóż je do szprycy cukierniczej. Wyciskaj na blaszkę wyłożoną pergaminem podłużne ciastka. Piecz partiami po 20 minut w 200 st. Ciastka wystudź i poprzekrawaj w poprzek na połowy. Delikatnie wydrąż środki.
3. Zrób krem: śmietanę ubij z cukrem. Wymieszaj z serkiem i esencją. Krem podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao. Połowę rurek nadziej jasnym kremem, pozostałe - ciemnym.
4. Lukier: cukier puder utrzyj z podgrzanym sokiem z cytryny. Masę podziel na 2 części i pofarbuj je barwnikami. Czerwony możesz zastąpić syropem malinowym, a zielony - zmiksowanymi listkami mięty lub szpinaku. Lukrem posmaruj rurki i schłodź je, by lukier zastygł.