Domowe rurki z kremem
Domowe smakują najlepiej!

Składniki
- ciasto
- 1 szkl. mąki pszennej
- 13 dag masła
- 4 duże jajka
- 1 szkl. wody
- szczypta soli
- nadzienie
- 50 dag serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki rozpuszczalnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- Lukier: q1,5 szkl. cukru pudru
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- zielony i czerwony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
1. Ciasto: w garnku podgrzej wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, zdejmij garnek z ognia. Wsyp mąkę przesianą z solą i energicznie mieszaj, aż powstanie lśnią- ce ciasto. Odstaw, by ostygło. 2. Miksując ciasto, dodawaj po jednym jajku - ważne, by było w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto będzie już gładkie, przełóż je do szprycy cukierniczej. Wyciskaj na blaszkę wyłożoną pergaminem podłużne ciastka. Piecz partiami po 20 minut w 200 st. Ciastka wystudź i poprzekrawaj w poprzek na połowy. Delikatnie wydrąż środki. 3. Zrób krem: śmietanę ubij z cukrem. Wymieszaj z serkiem i esencją. Krem podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao. Połowę rurek nadziej jasnym kremem, pozostałe - ciemnym. 4. Lukier: cukier puder utrzyj z podgrzanym sokiem z cytryny. Masę podziel na 2 części i pofarbuj je barwnikami. Czerwony możesz zastąpić syropem malinowym, a zielony - zmiksowanymi listkami mięty lub szpinaku. Lukrem posmaruj rurki i schłodź je, by lukier zastygł.