Reklama

Reklama

Domowy chleb razowy

Prosty w przygotowaniu, a jaki pyszny!

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 450 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 15 g drożdży świeżych
  • 25 g masła, roztopionego
  • 450 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, potem razową, sól, cukier i wymieszać. Z drożdży zrobić rozczyn z wodą i dodać do składników. Dodać masło i wodę a następnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić w misce pod przykryciem na około godzinę, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć z naczynia i krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie keksówki (20 x 11 cm) wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Przełożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości jeszcze na około pół godziny. Przed włożeniem do piecyka można posypać ziarnami. 

Reklama

Bochenki piec przez ok. 20 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 20 minut. Wyjąć, wystudzić.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy