Domowy chleb razowy

Prosty w przygotowaniu, a jaki pyszny!

Chleb razowy
Chleb razowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, potem razową, sól, cukier i wymieszać. Z drożdży zrobić rozczyn z wodą i dodać do składników. Dodać masło i wodę a następnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić w misce pod przykryciem na około godzinę, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć z naczynia i krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie keksówki (20 x 11 cm) wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Przełożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości jeszcze na około pół godziny. Przed włożeniem do piecyka można posypać ziarnami.

Bochenki piec przez ok. 20 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 20 minut. Wyjąć, wystudzić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas