Domowy fast food
Dzieci je po prostu uwielbiają, dorośli zaś traktują dania szybkie jak grzeszną przyjemność. Przedstawiamy nasze najlepsze propozycje domowego fast foodu, które są zdecydowanie zdrowsze od „gotowców” kupowanych w budce na mieście.
Frytki z batatów
Pieczone frytki z batatów uchodzą za alternatywę dla smażonych na głębokim tłuszczu frytek ziemniaczanych. Ci, którzy lubią eksperymenty mogą w podobny sposób przygotować inne "oszukane" frytki - z pietruszki lub z selera.
1. Bataty kroimy na frytki i wkładamy do foliowego woreczka/woreczków. Umieszczamy je w zamrażalniku. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je, wyciągamy z woreczka, smarujemy niewielką ilością oliwy i obsypujemy przyprawami.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zapiekamy frytki ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
RADA: Dzięki mrożeniu frytki staną się chrupiące. Jeśli wolimy, by były bardziej miękkie, pomijamy ten krok.
Kapsalon
Fast food z Holandii. Swoisty róg obfitości dla wszystkich lubiących tego typu kuchnię - zawiera frytki, wkładkę mięsną, pyszny sos i świeże warzywa.
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy w małą kostkę, obsypujemy obficie przyprawą do mięs, smażymy na oleju, aż się przyrumieni.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie słupki, smażymy frytki na głębokim tłuszczu.
3. Szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w piórka lub w krążki, pozostałe warzywa w plasterki/półplasterki.
4. Szykujemy sos czosnkowo-jogurtowy: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem/ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.
5. Do foremek do zapiekania wkładamy frytki, następnie usmażone mięsne kawałki, przysypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku (pieczemy 10-12 min. w temp. 180 stopni). Po upieczeniu wyjmujemy foremki z daniem, polewamy je otrzymanym sosem, wykładamy na wierzch przygotowane wcześniej warzywa (cebula, ogórek, pomidor, kapusta pekińska).
Sos 1000 wysp
Jeden z najsłynniejszych, najbardziej popularnych sosów świata, nieodłącznie kojarzony z fast foodem. Przygotowany w domu zostawia w tyle gotowe wyroby ze sklepowych buteleczek.
1. Połowę ogórka i oliwki ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do miseczki, dodajemy rozdrobnioną paprykę i pozostałe składniki, łącznie z przyprawami. Łączymy wszystko razem, aż powstanie sos o możliwie jednolitej konsystencji.
2. Miseczkę z sosem umieszczamy w lodówce, chłodzimy ok. godziny.
Gyros na talerzu
Bardzo sycące i konkretne danie obiadowe. "Wkład" gyrosowo-warzywny zamiast do bułki, trafia od razu na talarze.
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno, posypujemy obficie przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju aż do zrumienienia.
2. Kroimy warzywa w plasterki/półplasterki (cebulę w piórka/w krążki).
3. Sos: jogurt naturalny łączymy z łyżką majonezu, łyżeczką musztardy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, doprawiamy całość pieprzem, mieszamy, chłodzimy.
4. Wykładamy na talerze mięso i warzywa, które lekko solimy, dokładamy ulubione dodatki (frytki, pieczone ziemniaczki, etc.), zalewamy schłodzonym sosem.
Krążki cebulowe
Niektórzy mówią, że to alternatywa dla chipsów. Na pewno krążki cebulowe przygotowane w domu są nieco od nich zdrowsze. Smak? Interesujący, ciekawy. Na pewno można się od nich uzależnić.
1. Cebule obieramy, myjemy, kroimy tak, by powstały dość grube plasterki. Oddzielamy od siebie pojedyncze krążki.
2. Mąki, jajko, mleko, musztardę, proszek do pieczenia i przyprawy umieszczamy w wysokim naczyniu i łączymy intensywnie mieszając, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Krążki zanurzamy w powstałym cieście cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do zrumieniania.
Shake czekoladowy
Kultowy deser na zimno można w prosty sposób przygotować w domu. Będzie równie dobry.
1. W naczyniu od blendera umieszczamy lody, wlewamy schłodzone mleko, śmietankę, wsypujemy kakao. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać kostkę lodu.
2. Przelewamy napój do wysokich szklanek dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami i startą czekoladą, ewentualnie bitą śmietaną lub/i owocami.
Kebab
Warto od czasu do czas zaskoczyć domowników i podać im na obiad coś zupełnie innego niż tradycyjny kotlet z ziemniakami. Najmłodsi biesiadnicy powinni być w siódmym niebie!
Ciasto:
Farsz:
Sos:
1. Sos: jogurt łączymy w miseczce z dwiema łyżkami majonezu, rozdrobnionymi ząbkami czosnku i łyżeczką musztardy. Dodajemy pieprz i sok z cytryny, mieszamy. Chłodzimy powstały sos w lodówce.
2. Mleko lekko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki do miseczki, dodajemy połowę mąki, drożdże i szczyptę cukru. Ostawiamy całość w ciepłe miejsce na ok. 30 min., przykrywamy ściereczką.
3. Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z pozostałym mlekiem i mąką, dodajemy szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Powinno odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodatkowo podsypujemy je mąką. Gotowe przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, by wyrosło.
4. Mięso kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na oleju.
5. Warzywa do farszu kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy.
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy obie na stolnicy, smarujemy koncentratem pomidorowym. Nakładamy do obu usmażone mięso, sklejamy przeciwległe rogi tworząc "otwartą kieszonkę". Zapiekamy kebaby w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 min.
7. Do kieszonek z mięsem dokładamy warzywa, polewamy całość keczupem i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Domowa pizza
Nawet nie dysponując gadżetami typu kamień do pizzy można przygotować przysmak, który niczym nie ustąpi wyrobom z rodzimych pizzerii.
Ciasto:
Sos:
Dodatki:
1. Drożdże kruszymy, umieszczamy w miseczce lub w szklance, dodajemy lekko ciepłe mleko, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
2. Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy rozczyn, mieszamy, zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzące od ręki, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt klejące) można podczas zagniatania podsypywać je mąką.
3. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość).
4. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek, aż do lekkiego zrumienienia cebuli, dodajemy pomidory z puszki (warto je wcześniej zblendować), dodajemy bazylię i oregano, mieszamy, podsmażamy aż sos zgęstnieje.
5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tworząc okrągły placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na cieście rozprowadzamy sos, posypujemy przyprawami, startym żółtym serem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, salami, cebulę, szynkę i pieczarki.