Domowy jogurt grecki
Mleko połącz ze śmietaną i podgrzej do temperatury 40-43°C.
Składniki na 6-8 porcji:
Jogurt:
- 1 l mleka 3,2%, pasteryzowanego lub homogenizowanego (nie UHT!)
- 1 mała śmietana 18%
- 1 mały naturalny jogurt bez żelatyny i mleka w proszku
Dodatkowo:
- 1 gałązka mięty
- po 15 dag zielonych i czerwonych drobnych winogron
- 5-6 pokruszonych małych ciasteczek amaretto lub zwykłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
1. Mleko połącz ze śmietaną i podgrzej do temperatury 40-43°C. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wlej do mleka jogurt i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i postaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu - najlepiej dodatkowo zawinąć jogurt w koc. Nie ruszaj go i zostaw do rana.2. Drobne sitko wyłóż jałową gazą lub wygotowaną ściereczką. Przełóż ostrożnie masę jogurtową i zostaw na kilka godzin do odcedzenia. Przełóż jogurt do szklanego zamykanego naczynia i trzymaj w lodówce. Listki mięt opłucz, osusz, posiekaj. Porcje jogurtu nałóż do szklaneczek.3. Jogurt wstaw do zamrażalnika na 30 min. Posyp miętą, udekoruj winogronami i ciasteczkami.
Na zaczyn... : Z gotowego jogurtu odłóż 2-3 łyżki, zamroź je i zostaw na zaczyn następnej partii.
Czas przygotowania: 80 minut