Domowy kisiel, który przebija smakiem produkty z torebki. Jak szybko przygotować zdrowy i słodki deser?

Jak ugotować domowy kisiel?
Jak ugotować domowy kisiel?123RF/PICSEL

Czym jest kisiel?

Zobacz również:

    Przekąska z truskawek krok po kroku

    Do przygotowania kisielu potrzebujemy tylko kilku składników
    Do przygotowania kisielu potrzebujemy tylko kilku składników123RF/PICSEL
    • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek,
    • 1,5 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru lub innego słodzika
    • świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
    • 2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej
    1. Planując gotowanie kisielu z mrożonych truskawek, zacznijmy od ich wcześniejszego rozmrożenia. Świeże owoce myjemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy szypułki.
    2. Tak przygotowane truskawki umieszczamy w rondelku, dosypujemy 2 łyżki cukru i dolewamy sok z cytryny. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 6 minut lub do momentu aż owoce zmiękną i puszczą sok.
    3. Z podanej porcji wody odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej 2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
    4. Mieszankę wlewamy do gotujących się owoców i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W kilka sekund kisiel powinien porządnie zgęstnieć.
    5. Gotowy kisiel podajemy na ciepło lub czekamy do całkowitego wystudzenia. Możemy udekorować go świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!

    Jak zagęścić zbyt rzadki kisiel?

    „Zdrowie na widelcu”: Jak przygotować budyń i kisiel, aby były zdrowsze?Polsat CafePolsat Cafe