Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz

Zupa ogórkowa jest smaczna i prosta w przygotowaniu
Zupa ogórkowa jest smaczna i prosta w przygotowaniu123RF/PICSEL

Zupa ogórkowa, czyli kulinarny klasyk

Jak zrobić zupę ogórkową? Przepis

  • 30 dag żeberek wieprzowych,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • 3 ziemniaki,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Do garnka włóż mięso i zalej 1,5 litrami chłodnej wody. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Wywar gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 70-90 minut.
  2. W tym czasie obierz marchew i pietruszkę. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach — tak samo postępuj z ogórkami kiszonymi.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
  4. Gdy wywar będzie gotowy, wyciągnij z niego mięso i przecedź. Do rosołu dorzuć kartofle, marchew i pietruszkę. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Pod koniec wrzuć ogórki kiszone i gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku. Zupę możesz udekorować świeżą natką pietruszki.

Pyszna zupa ogórkowa — te triki ci się przydadzą

Zupę ogórkową można zaliczyć do naszych narodowych dań
Zupę ogórkową można zaliczyć do naszych narodowych dań123RF/PICSEL
Chłodnik ogórkowy - idealny na latoInteria KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?