Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz

Wyrazista zupa ogórkowa to dla wielu smakoszów idealne pierwsze danie obiadowe. Wykorzystanie ogórków kiszonych w recepturze sprawia, że jest przyjemnie kwaskowata. Chcesz jeszcze bardziej podbić jej smak? A może zależy ci na jego złagodzeniu, ponieważ najmłodsi domownicy nie przepadają za kwaśnym charakterem potrawy? Istnieją proste triki, dzięki którym dopasujesz przepis na zupę ogórkową do swoich preferencji.

Zupa ogórkowa jest smaczna i prosta w przygotowaniu
Zupa ogórkowa jest smaczna i prosta w przygotowaniu123RF/PICSEL

Zupa ogórkowa, czyli kulinarny klasyk

To jeden z symboli tradycyjnej, prawdziwie domowej kuchni dla dużego grona Polaków. Jej podstawą są, rzecz jasna, kiszone ogórki. Co jeszcze wpływa na nietuzinkowy smak? Zupa ogórkowa może być gotowana na mięsie, np. żeberkach wieprzowych, przez co staje się bardziej treściwa. Szefowie kuchni jako bazę wykorzystują także rosół drobiowy, przyrządzany ze skrzydełek lub udek kurzych czy indyczych. Wegetariańska zupa ogórkowa bardzo dobrze smakuje na bulionie warzywnym, do którego użyć można klasycznej włoszczyzny.

Jak zrobić zupę ogórkową? Przepis

Masz ochotę na smaczną i sycącą potrawę? Tym razem prezentujemy przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami, przyrządzaną na wywarze z mięsa wieprzowego.

Lista składników (4 porcje):

  • 30 dag żeberek wieprzowych,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • 3 ziemniaki,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż mięso i zalej 1,5 litrami chłodnej wody. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Wywar gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 70-90 minut.
  2. W tym czasie obierz marchew i pietruszkę. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach — tak samo postępuj z ogórkami kiszonymi.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
  4. Gdy wywar będzie gotowy, wyciągnij z niego mięso i przecedź. Do rosołu dorzuć kartofle, marchew i pietruszkę. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Pod koniec wrzuć ogórki kiszone i gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku. Zupę możesz udekorować świeżą natką pietruszki.

Pyszna zupa ogórkowa — te triki ci się przydadzą

Zupa ogórkowa będzie jeszcze bardziej sycąca, jeśli dodasz do niej kawałki mięsa, które zostały po gotowaniu bulionu. W twojej kuchni nic się nie zmarnuje! Zadbaj jednak o to, by w gotowej potrawie nie znalazły się żadne chrząstki i kostki.

Miłośnicy gęstych dań z ochotą dodają do ogórkowej śmietanę. Na cztery porcje wystarczą dwie łyżki kwaśnej śmietany. Powinna mieć co najmniej temperaturę pokojową — produkt prosto z lodówki zwarzy się po kontakcie z gorącym bulionem. By tego uniknąć, możesz wymieszać ją najpierw z niewielką ilością zupy i dopiero wtedy wlać do garnka.

Zupę ogórkową można zaliczyć do naszych narodowych dań
Zupę ogórkową można zaliczyć do naszych narodowych dań123RF/PICSEL

Śmietana to bardzo dobry sposób na złagodzenie smaku zupy ogórkowej. Nie każdemu odpowiada jej kwaśny charakter. Co dodać do ogórkowej? Wypróbuj także patent ze zmiksowaniem łyżki śmietany z ugotowanym ziemniakiem. Taką mieszankę dorzuć do zupy, a będzie jeszcze bardziej kremowa.

Należysz do grona osób, które wolą bardziej wyraziste smaki? Zanim wrzucisz do garnka ogórki, podsmaż je na niewielkiej ilości masła. Przekonasz się, że zupa ogórkowa może smakować jeszcze lepiej.

Chłodnik ogórkowy - idealny na latoInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas