Domowy stek
Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na domowy stek.
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 steki wołowe o grubości 2,5 cm
- 50 dag zielonych szparagów
- 4 cebule dymki bez szczypiorku
- 20 dag pomidorków cherry
- skórka otarta z 1 cytryny plus sok
- 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
- 4 łyżki oliwy
- 100 ml sosu sojowego
- sól, pieprz, cukier
- świeża kolendra, limonka (ew.)
Przygotowanie:
1. Mięso opłukać, osuszyć, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (2 łyżki), smażyć 6-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso odłożyć na talerz na 10 minut, żeby "odpoczęło" (wtedy przy krojeniu nie będzie wyciekać sok), pokroić, doprawić.
2. Warzywa umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, pomidorki przekroić na pół. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu. Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć, pędy gotować na sztorc, główkami do góry, w osolonej i osłodzonej wodzie 8 min, odcedzić.
3. Smażyć dymkę na pozostałej oliwie, dodać pomidorki, odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, sól, pieprz, orzeszki, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, delikatnie wymieszać z kawałkami steka. Ozdobić posiekaną kolendrą i cząstką limonki.