Domowy stek

Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na domowy stek.

Kupuj mięso z ekologicznych hodowli
Kupuj mięso z ekologicznych hodowli 123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 steki wołowe o grubości 2,5 cm
  • 50 dag zielonych szparagów
  • 4 cebule dymki bez szczypiorku
  • 20 dag pomidorków cherry
  • skórka otarta z 1 cytryny plus sok
  • 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml sosu sojowego
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża kolendra, limonka (ew.)

Przygotowanie:

1. Mięso opłukać, osuszyć, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (2 łyżki), smażyć 6-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso odłożyć na talerz na 10 minut, żeby "odpoczęło" (wtedy przy krojeniu nie będzie wyciekać sok), pokroić, doprawić.

2. Warzywa umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, pomidorki przekroić na pół. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu. Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć, pędy gotować na sztorc, główkami do góry, w osolonej i osłodzonej wodzie 8 min, odcedzić.

3. Smażyć dymkę na pozostałej oliwie, dodać pomidorki, odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, sól, pieprz, orzeszki, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, delikatnie wymieszać z kawałkami steka. Ozdobić posiekaną kolendrą i cząstką limonki.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas