Dorsz po grecku
Doskonały z ziemniakami lub pieczywem.
- 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby),
- 2 marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- pół średniego selera,
- 1 por,
- 3 cebule,
- 1 mały słoiczek (około 3 łyżki) koncentratu pomidorowego,
- 6-7 łyżek mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1-2 listki laurowe,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2-3 ziarenka czarnego pieprzu,
- olej do smażenia,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
i natki do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w zapałkę. Por oczyść, potnij w plasterki. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w talarki, a czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa, mieszając smaż razem 5-6 minut.
Warzywa podlej niewielką ilością gorącej wody. Dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Przypraw solą oraz słodką papryką. Duś pod przykryciem około 10 minut. Warzywa wymieszaj z koncentratem pomidorowym, trzymaj w cieple.
Filety z dorsza opłucz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Podziel na porcje. Odstaw do lodówki na 30 minut. Roztrzepane jajko wymieszaj z łyżką wody. W mieszance zanurzaj kawałki dorsza, następnie obtaczaj je z obu stron w mące.
Na patelni rozgrzej pozostały olej, wkładaj porcje ryby, smaż na złoty kolor z obu stron. Przekładaj na ogrzany półmisek. Przykryj warzywami. Udekoruj świeżym tymiankiem i natką. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem.