Dorsz w sosie winno-jabłkowym
Podawać z ziemniakami i warzywami.
- 60 dag filetów z dorsza,
- 2 jabłka, sok z 1 cytryny,
- 2 dag masła, 1 cebula,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Cebulę i jabłko obrać i posiekać. Masło stopić na patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać jabłko i razem poddusić. Włożyć kawałki ryby i wlać białe wino. Rybę dusić na małym ogniu, a kiedy będzie miękka, wyjąć i ułożyć na talerzu. Trzymać w cieple. Do wywaru rybnego dodać śmietanę, wymieszać na jednolitą masę. Podgrzać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać rybę. Podawać z gotowanymi ziemniakami oraz warzywami z wody.
Czas przygotowania 30 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!