Dorsz z białą czekoladą - poleca na święta mistrzyni cukiernictwa
Ryba w galarecie, smażona, pieczona - a może by tak zaskoczyć domowników i przygotować rybę w sosie z białej czekolady. Swoim przepisem na dorsza w słodkiej polewie dzieli się mistrzyni cukiernictwa Joanna Klimas-Profus.
- Na święta polecam dorsza z białą czekoladą z odrobiną wanilii. Myślę, że gospodyni podając takie danie swoim gościom na pewno się nie powstydzi" - zapewnia Joanna Klimas-Profus.
Jak tłumaczy mistrzyni cukiernictwa, dorsza podajemy w sosie z dodatkiem białej czekolady, do przygotowania którego potrzebny będzie wywar rybny lub warzywny, biała czekolada i odrobina wanilii.
- Do niewielkiej ilości wywaru warzywnego lub rybnego dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę, do smaku dodajemy trochę wanilii i niestety nieodzowna jest śmietana 36 proc. Czekolada i tłusta śmietana, mogą pewnie przerażać tych, którzy są na diecie, ale w końcu są to święta. Całość gotujemy i mamy gotowy sos do ryby. Nie jest to trudne do wykonania danie, jest za to bardzo oryginalne, efektowne i co najważniejsze pyszne - instruuje Joanna Klimas-Profus.
Mistrzyni cukiernictwa w tym słodkim szaleństwie radzi jednak zachować umiar, i nie szaleć z ilością dodawanej czekolady.
- Czekolada nie może zdominować smaku całego dania, służy jedynie przełamaniu smaku i stanowi pewien zaskakujący akcent - wyjaśnia.