Doskonałe dodatki do obiadu
Można je stosować jako dodatki do drugiego dania, albo jako samodzielne potrawy. Kluski są często niedoceniane, ale zarówno te tradycyjne jak i przygotowywane według najnowszych mód mogą urozmaicić naszą kuchnię.

Kluski kładzione
Składniki:
40 dag mąki, 2 jajka, szczypta soli, ok. 200 ml. wody do konsystencji, 3 łyżki oleju, 0,25 kg pieczarek, 0,5 cebuli, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, sól, wodę włożyć do miksera i miksować ok. 30 sekund. Kluski gotować w osolonym wrzątku, układać je metalowa łyżka umoczona w wodzie. Podawać z sosem pieczarkowym. Na rozgrzanym maśle zzeszklić posiekaną cebule, dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć na złoty kolor. Dodać 0,5 szklanki wody, przyprawić, zagotować. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, gotować 15 min. Czas przygotowania 45 min. Przepis na 6 osób.
Kopytka aromatyczne

Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - 0,5 pęczka dymki, - 0,5 lt pulpy pomidorowej, - 0,5 kostki masła, - kilka listków bazylii, - 2 łyżki tartego ostrego sera, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Uformować wałeczek, kroić ukośnie. Każdą sztukę kopytek uformować ręcznie w kawałeczki. Gotowe kopytka ugotować w osolonym wrzątku. Cebule oddzielić od szczypioru, szczypior pokroić, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, zalać pulpą pomidorową i dusić ok. 5 min. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane listki bazylii. Kopytka podawać polane sosem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Kluski śląskie

Składniki:
- 1 kg ziemniaków, - ok. 3/4 szklanki mąki pszennej, - 4 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 jajka, - sól, - 10 dag wędzonego boczku, - 1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, dobrze zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego formować okrągłe kluski ( rękoma obsypanymi w mące pszennej), kłaść je na stolnicy, lekko spłaszczyć i w każdej klusce zrobić palcem wgłębienie. Wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min. Na rozgrzanym oleju zeszklić piórka cebuli, dodać do niej kostkę z boczku wędzonego i jeszcze chwile smażyć. Okrasą polewać kluski. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 5 osób.
Bazyliowe kopytka

Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków, - 2 jajka, - 2 niepełne szklanki mąki, - 1/2 doniczki bazylii, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - 2 łyżki masła, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Z bazylii zostawić kilka listków do dekoracji, resztę posiekać. Ugotowane i dobrze schłodzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, siekane zioła i mąkę, bardzo dokładnie wyrobić, podsypując. Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich uformować w wałeczek. Kroić ukośne kopytka, gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane rozpuszczonym masłem udekorowane listkami bazylii. Czas przygotowania 30 min. przepis na 4 osoby.