Doskonale kremowy dodatek do obiadu. Nie tylko Włochom wychodzi idealny

Jak przyrządzić włoską polentę?
Jak przyrządzić włoską polentę?123RF/PICSEL

Jak się robi polentę?

  • 190 g kaszki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • 60 g parmezanu
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie polenty

Polentę połączymy ze składnikami na słodko i wytrawnie
Polentę połączymy ze składnikami na słodko i wytrawnie123RF/PICSEL
  1. Do dużego garnka wlewamy litr wody i zaczynamy podgrzewać na niewielkiej mocy palnika. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, dosypujemy łyżeczkę soli oraz podaną porcję kaszki.
  2. Po wsypaniu składników do wody od razu przechodzimy do mieszania, by kaszka nie pozbijała się w niesmaczne grudki.
  3. Czynność tę powtarzamy do momentu ponownego zagotowania całości, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 30-35 minut.
  4. W trakcie całego gotowania polenty musimy mieszać zawartość garnka przynajmniej co 4-5 minut, a najlepiej bez przerwy.
  5. Kiedy polenta się gotuje, możemy przygotować trzy łyżeczki masła oraz 60 g tartego parmezanu. Doskonale sprawdzi się także Parmigiano Reggiano, Grana Padano lub Pecorino Romano.
  6. Po ściągnięciu garnka z palnika dodajemy do polenty całe masło oraz większą część sera. Mieszamy do momentu połączenia się całości w gładką papkę kukurydzianą.
  7. Polentę możemy także przygotować bez dodatku masła i sera. W takim wydaniu stanie się zdrowym zamiennikiem dla ziemniaków.
  8. Gotową polentę wykładamy na talerz, posypujemy resztką tartego sera, a wierzch dekorujemy odrobiną masła. Gorący dodatek idealnie komponuje się także ze świeżym tymiankiem. Smacznego!

Sposoby podawania polenty

„Zdrowie na widelcu”: Lekkostrawna i zdrowa kaszaPolsat CafePolsat Cafe