Doskonałe sałatki na Wszystkich Świętych. Proste w przygotowaniu i obłędnie smaczne

Święto Zmarłych zbliża się wielkimi krokami. Jeśli nie masz jeszcze pomysłów co podać wtedy na stół jako przekąskę, polecamy wykonać coś, co podbije serca domowników oraz gości. Przedstawiamy trzy propozycje sałatek, których przygotowanie nie sprawi żadnych trudności. Są tak smaczne, że z pewnością zrobisz je jeszcze nie raz.

Warstwowa sałatka z pieczarkami wyglądem przypomina tort. Jest przepyszna
Warstwowa sałatka z pieczarkami wyglądem przypomina tort. Jest przepyszna123RF/PICSEL

Sałatka to zawsze doskonały wybór na świąteczny stół. Najlepiej by była treściwa, sycąca i wykonana ze składników, które lubi większość osób. Ogromną popularnością cieszą się warstwowe - są nie tylko smaczne ale również świetnie prezentują się na stole. Wiele osób przepada także za sałatkami z dodatkiem śledzi, jajek czy marynowanych pieczarek. Przedstawiamy trzy przepisy na wyborne, a zarazem proste w przygotowaniu sałatki, które idealnie sprawdzą się na święto przypadające na 1 listopada.

Warstwowa sałatka z marynowanymi pieczarkami

Sałatka warstwowa, z ułożonymi na wierzchu marynowanymi pieczarkami, to bardzo ciekawa propozycja do zaserwowania w przypadku świąt, urodzin, imienin czy innej okazji. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również prezentuje się fenomenalnie - wglądem przypomina tort.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki i marchewki obrać, gotować przez około 30 min. w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu pokroić warzywa w kosteczkę.
  2. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ułożyć blisko siebie pieczarki marynowane. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
  3. Następnie podać połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków i lekko docisnąć dłońmi. Rozsmarować 2 łyżkami majonezu i wyrównać.
  4. Kolejno ułożyć drobno pokrojoną marchewkę i ogórki konserwowe. Lekko dociskać łyżką.
  5. Wykonać sos czosnkowy: w misce wymieszać majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu.
  6. Nałożyć dużą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównać.
  7. Seler konserwowy odcisnąć z nadmiaru soku i posikać. Ułożyć następnie jego warstwę wraz z odciśniętą kukurydzą konserwową. Docisnąć.
  8. Nałożyć czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównać łyżką.
  9. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w kostkę, lekko docisnąć i wstawić sałatkę na całą noc do lodówki.  
  10. Po wyciągnięciu sałatki na wierzchu położyć duży talerz, na następnie odwrócić sałatkę i zdjąć folię.

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą

Sałatka z surimi z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich gości
Sałatka z surimi z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich gości123RF/PICSEL

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą to dosyć nietypowe połączenie składników, które z pewnością wprawi w zachwyt wszystkich domowników, jak i gości. Genialnie sprawdzi się w przypadku świąt jak i rodzinnych spotkań. Zamiast surimi możesz także wykorzystać tuńczyka z puszki.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ogórek i surimi pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
  2. Białą część pora pokroić w półplasterki i układać na dnie dużej miski. Skropić sokiem z cytryny.
  3. Na pora wyłożyć odcedzoną kukurydzę. Następnie pokrojone paluszki surimi (lub ewentualnie odciśnięty tuńczyk)
  4. Następnie ułożyć ogórek pokrojony w kostkę i posiekaną czerwoną cebulę.
  5. Na przedostatnią warstwę ułożyć ugotowane jajka pokrojone w kostkę.
  6. Wierzch sałatki udekorować sosem z majonezu, musztardy, jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu.

Sałatka śledziowa z ogórkami, groszkiem i kiełbasą

Sałatka śledziowa z szynką jest nie tylko smaczna, ale również sycąca
Sałatka śledziowa z szynką jest nie tylko smaczna, ale również sycąca123RF/PICSEL

Sałatka śledziowa jest niezwykle szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale sprawdzi się nie tylko w czasie świąt, ale również na weekendową imprezę czy podczas wizyty gości.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
  2. Pora pokroić  w półplasterki i wrzucić do osolonego wrzątku, parzyć pod przykryciem około 10 min.
  3. Następnie odcedzić i ostudzić.
  4. Kiełbasę lub szynkę oraz ogórki pokroić w kostkę.
  5. Groszek konserwowy i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  6. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę, kukurydzę oraz groszek przełożyć do dużej miski, dodać majonez i przyprawy. Wymieszać.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas