Doskonałe sałatki na Wszystkich Świętych. Proste w przygotowaniu i obłędnie smaczne

Warstwowa sałatka z pieczarkami wyglądem przypomina tort. Jest przepyszna
Warstwowa sałatka z pieczarkami wyglądem przypomina tort. Jest przepyszna123RF/PICSEL

Zobacz również:

Warstwowa sałatka z marynowanymi pieczarkami

Składniki

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • szczypiorek
  • 6 niewielkich ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 duże marchewki
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
  1. Ziemniaki i marchewki obrać, gotować przez około 30 min. w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu pokroić warzywa w kosteczkę.
  2. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ułożyć blisko siebie pieczarki marynowane. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
  3. Następnie podać połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków i lekko docisnąć dłońmi. Rozsmarować 2 łyżkami majonezu i wyrównać.
  4. Kolejno ułożyć drobno pokrojoną marchewkę i ogórki konserwowe. Lekko dociskać łyżką.
  5. Wykonać sos czosnkowy: w misce wymieszać majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu.
  6. Nałożyć dużą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównać.
  7. Seler konserwowy odcisnąć z nadmiaru soku i posikać. Ułożyć następnie jego warstwę wraz z odciśniętą kukurydzą konserwową. Docisnąć.
  8. Nałożyć czubatą łyżkę sosu czosnkowego, wyrównać łyżką.
  9. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w kostkę, lekko docisnąć i wstawić sałatkę na całą noc do lodówki.  
  10. Po wyciągnięciu sałatki na wierzchu położyć duży talerz, na następnie odwrócić sałatkę i zdjąć folię.

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą

Sałatka z surimi z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich gości
Sałatka z surimi z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich gości123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g paluszków surimi (lub 2 puszki tuńczyka)
  • 200-250 g kukurydzy
  • 5 jajek
  • biała część pora
  • 1 ogórek
  • duża czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz czarny
  1. Jajka ugotować na twardo. Ogórek i surimi pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
  2. Białą część pora pokroić w półplasterki i układać na dnie dużej miski. Skropić sokiem z cytryny.
  3. Na pora wyłożyć odcedzoną kukurydzę. Następnie pokrojone paluszki surimi (lub ewentualnie odciśnięty tuńczyk)
  4. Następnie ułożyć ogórek pokrojony w kostkę i posiekaną czerwoną cebulę.
  5. Na przedostatnią warstwę ułożyć ugotowane jajka pokrojone w kostkę.
  6. Wierzch sałatki udekorować sosem z majonezu, musztardy, jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu.

Sałatka śledziowa z ogórkami, groszkiem i kiełbasą

Sałatka śledziowa z szynką jest nie tylko smaczna, ale również sycąca
Sałatka śledziowa z szynką jest nie tylko smaczna, ale również sycąca123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 por
  • 3-4 górki konserwowe
  • mała puszka groszku konserwowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 250 g kiełbasy szynkowej
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  1. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
  2. Pora pokroić  w półplasterki i wrzucić do osolonego wrzątku, parzyć pod przykryciem około 10 min.
  3. Następnie odcedzić i ostudzić.
  4. Kiełbasę lub szynkę oraz ogórki pokroić w kostkę.
  5. Groszek konserwowy i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  6. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę, kukurydzę oraz groszek przełożyć do dużej miski, dodać majonez i przyprawy. Wymieszać.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?