Doskonale sycą, smakują nawet wybrednym. Te dania łączy kluczowy składnik
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wizyty w restauracjach i próbowanie wykwintnych lub nieco egzotycznych dań to ciekawe doświadczenie. Z czasem zaczynamy jednak tęsknić za dobrze znaną klasyką i chętnie wracamy do kartkowania babcinych przepiśników lub maminych książek kucharskich. Intuicja podpowiada, by wykorzystać kostkę sera twarogowego. Wychodząc naprzeciw kulinarnym życzeniom, polecamy trzy kultowe przepisy z wykorzystaniem twarogu.
Proste kluski leniwe z sosem waniliowym
Choć z wyglądu przypominają do złudzenia lubiane przez dzieci i dorosłych kopytka, w rzeczywistości nimi nie są. Kluski leniwe to danie, które przygotowuje się na bazie twarogu, bez dodatku ugniecionych lub przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Podstawowa receptura zakłada jedynie wymieszanie twarogu, jajek i mąki. Gotowe leniwe idealnie smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Składniki na kluski leniwe
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 średnie jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na sos waniliowy
- ½ szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru waniliowego.
Przygotowanie klusek leniwych
- Zaczynamy od zmielenia lub przepuszczenia twarogu w maszynce lub przepuszczenia go przez praskę. Lepiej nie używać gotowego sera w wiaderku, gdyż ma zbyt rzadką konsystencję.
- Zmielony twaróg przekładamy do miski i dodajemy dwie łyżki miękkiego lub roztopionego w rondelku masła.
- Do dwóch osobnych miseczek oddzielamy żółtka i białka. Żółtka dodajemy do twarogu z masłem, a białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
- Masę serową z żółtkiem dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy ok. 100 g mąki pszennej i całość dokładnie mieszamy.
- Pianę z białek umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami i delikatnie łączymy za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.
- Stolnicę lub blat kuchenny oprószamy mąką, wykładamy porcję masy serowej i dłońmi rolujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm.
- Ciasto kroimy nożem na niewielkie kluseczki, a następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się i osoloną wodą.
- Kluski leniwe podgrzewamy jeszcze przez minutę od wypłynięcia na wierzch, porządnie odcedzamy i wykładamy na półmisek.
- Czas na przygotowanie sosu waniliowego. Do rondelka wlewamy podaną porcję kremówki, dodajemy dwie łyżki masła oraz dwie łyżki cukru waniliowego.
- Zagotowany sos ściągamy z palnika i polewamy nim jeszcze ciepłe kluski leniwe. Smacznego!
Smakowite naleśniki z serem na słodko
Jednym z najsmaczniejszych jarskich obiadów są naleśniki z serem. Przysmakiem z dzieciństwa chętnie zajadają się dorośli, podając danie także swoim pociechom. To proste danie przygotujemy z kilku prostych składników, a słodki i sycący farsz z twarogu na długie godziny rozprawi się z uczuciem głodu.
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Składniki na słodki twaróg
- 500 g twarogu półtłustego,
- 30 g cukru z wanilią lub wanilinowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie naleśników
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, mleko oraz podaną porcję wody gazowanej. Całość miksujemy lub mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się wszystkich składników.
- Na dobrze natłuszczoną i porządnie rozgrzaną patelnię nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron na rumiany kolor.
- Po usmażeniu wszystkich naleśników możemy przygotować proste nadzienie. W misce łączymy ze sobą twaróg półtłusty, cukier z wanilią, cukier puder, żółtko oraz homogenizowany serek waniliowy.
- Składniki możemy zmiksować blenderem ręcznym lub użyć tłuczka do ziemniaków. Pamiętajmy, by nie mieszać składników zbyt długo. Masa ma być zwarta.
- Na tym etapie możemy dodać do nadzienia otartą skórkę z pomarańczy. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w rulonik lub trójkąt.
- Tak przygotowane naleśniki możemy podawać od razu lub podgrzać je jeszcze raz na odrobinie masła klarowanego. Smacznego!
Wiejskie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną
Nie tylko z ziemniakami, białym serem i zarumienioną cebulką. Jednymi ze smaczniejszych pierogów są te, które skrywają farsz na bazie twarogu i kaszy gryczanej. Idealnie miękkie ciasto i dobrze doprawiony środek tworzą przepyszną kompozycję, która świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu lub poczęstunek dla przybyłych gości.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 jajko,
- 1 szklanka ciepłej wody.
Składniki na farsz
- 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
- ½ kg twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: posiekana mięta.
Przygotowanie pierogów z twarogiem i kaszą gryczaną
- Mąkę przesiewamy do miski lub bezpośrednio na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, a następnie dodajemy do niego jajko, olej oraz sól.
- Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Powinniśmy uzyskać miękką i elastyczną kulę.
- W kolejnym kroku łączymy ugotowaną kaszę gryczaną z twarogiem półtłustym, jajkiem, solą oraz pieprzem. Na tym etapie możemy także doprawić farsz odrobiną mięty.
- Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz na środek i zlepiamy ze sobą brzegi.
- Pierogi wrzucamy na dobrze osoloną i gotującą się wodę, a następnie podgrzewamy je przez ok. 2-3 minuty.
- Kiedy pierogi zaczną wypływać na wierzch, to znak, że można je wyłowić. Danie podajemy tuż po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Sprawdź również: