Doskonale sycą, smakują nawet wybrednym. Te dania łączy kluczowy składnik

Twaróg to kluczowy składnik klusek leniwych
Twaróg to kluczowy składnik klusek leniwych123RF/PICSEL

Proste kluski leniwe z sosem waniliowym

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 średnie jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki soli.
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.
  1. Zaczynamy od zmielenia lub przepuszczenia twarogu w maszynce lub przepuszczenia go przez praskę. Lepiej nie używać gotowego sera w wiaderku, gdyż ma zbyt rzadką konsystencję.
  2. Zmielony twaróg przekładamy do miski i dodajemy dwie łyżki miękkiego lub roztopionego w rondelku masła.
  3. Do dwóch osobnych miseczek oddzielamy żółtka i białka. Żółtka dodajemy do twarogu z masłem, a białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
  4. Masę serową z żółtkiem dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy ok. 100 g mąki pszennej i całość dokładnie mieszamy.
  5. Pianę z białek umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami i delikatnie łączymy za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.
  6. Stolnicę lub blat kuchenny oprószamy mąką, wykładamy porcję masy serowej i dłońmi rolujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm.
  7. Ciasto kroimy nożem na niewielkie kluseczki, a następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się i osoloną wodą.
  8. Kluski leniwe podgrzewamy jeszcze przez minutę od wypłynięcia na wierzch, porządnie odcedzamy i wykładamy na półmisek.
  9. Czas na przygotowanie sosu waniliowego. Do rondelka wlewamy podaną porcję kremówki, dodajemy dwie łyżki masła oraz dwie łyżki cukru waniliowego.
  10. Zagotowany sos ściągamy z palnika i polewamy nim jeszcze ciepłe kluski leniwe. Smacznego!

Smakowite naleśniki z serem na słodko

Twaróg idealnie nadaje się do przygotowania słodkiego farszu do naleśników
Twaróg idealnie nadaje się do przygotowania słodkiego farszu do naleśników123RF/PICSEL
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 30 g cukru z wanilią lub wanilinowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej.
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, mleko oraz podaną porcję wody gazowanej. Całość miksujemy lub mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się wszystkich składników.
  2. Na dobrze natłuszczoną i porządnie rozgrzaną patelnię nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron na rumiany kolor.
  3. Po usmażeniu wszystkich naleśników możemy przygotować proste nadzienie. W misce łączymy ze sobą twaróg półtłusty, cukier z wanilią, cukier puder, żółtko oraz homogenizowany serek waniliowy.
  4. Składniki możemy zmiksować blenderem ręcznym lub użyć tłuczka do ziemniaków. Pamiętajmy, by nie mieszać składników zbyt długo. Masa ma być zwarta.
  5. Na tym etapie możemy dodać do nadzienia otartą skórkę z pomarańczy. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w rulonik lub trójkąt.
  6. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać od razu lub podgrzać je jeszcze raz na odrobinie masła klarowanego. Smacznego!

Wiejskie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka ciepłej wody.
  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • ½ kg twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: posiekana mięta.
  1. Mąkę przesiewamy do miski lub bezpośrednio na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, a następnie dodajemy do niego jajko, olej oraz sól.
  2. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Powinniśmy uzyskać miękką i elastyczną kulę.
  3. W kolejnym kroku łączymy ugotowaną kaszę gryczaną z twarogiem półtłustym, jajkiem, solą oraz pieprzem. Na tym etapie możemy także doprawić farsz odrobiną mięty.
  4. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz na środek i zlepiamy ze sobą brzegi.
  5. Pierogi wrzucamy na dobrze osoloną i gotującą się wodę, a następnie podgrzewamy je przez ok. 2-3 minuty.
  6. Kiedy pierogi zaczną wypływać na wierzch, to znak, że można je wyłowić. Danie podajemy tuż po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsatPolsat