Dressing idealny - zrób go sam

Sosy i dressingi do sałatek, to element, który nadaje całej kompozycji "tego czegoś" - łączy i wzbogaca smak. Traktowany, jako łagodny dodatek, często może okazać kaloryczną bombą, która nawet najzdrowszą sałatkę zamieni w zielony fast food.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

"Sosy i dressingi mogą okazać się niepozornym, ale dodatkowym źródłem kalorii i tłuszczów. Aby mieć pewność, że sięgasz po możliwie najzdrowszy dressing, powinieneś przygotować go samodzielnie, od podstaw" - przekonuje dietetyk Robbie Clark. "Świeże, proste składniki dają gwarancję, że unikniemy wszystkich konserwantów, cukrów i innych składników takich jak zagęszczacze, substancje wzmacniające smak i kolor, które kryją się w gotowych sosach czy mieszankach" - wyjaśnia.

Dietetyk sugeruje, że idealnym połączeniem smaków i proporcji są przykładowo: trzy łyżki oleju np. oliwy z oliwek, jedna łyżka soku z cytryny albo octu jabłkowego lub winnego. Kompozycję można wzbogacić o świeże zioła, albo odrobinę miodu.

"Dodatek soku z cytryny zwiększa zawartość witaminy C. A jeśli chcesz poprawić trawienie możesz zastąpić go octem balsamicznym albo octem winnym. Poza tym przygotowanie własnego dressingu jest tańsze, smakuje lepiej, jest proste w przygotowaniu i co najważniejsze taki dodatek jest zdrowy" - przyznaje dietetyk.

Zmysłowe smaki: Sos holenderski INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas