Drezdeńskie Eierschecke z winogronami

Dresdner Eierschecke to trzywarstwowe ciasto z drożdżową bazą, warstwą serową i budyniową.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • Sól
  • Po 350 g białych i różowych winogron
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • 7 jajek
  • 1 kg twarogu
  • 25 g maki ziemniaczanej
  • 350 g śmietany kremówki
  • Opakowanie sosu waniliowego (lub pół opakowania budyniu waniliowego)
  • 75 g płatków migdałowych
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Do lekko podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami i wsypać 50 g cukru. Lekko zarobić z mąką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać 50 g miękkiego masła, szczyptę soli i 100 ml mleka. Wyrobić za pomocą robota kuchennego i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

100 g masła, szczyptę soli, cukier waniliowy i 100 g cukru wyrobić za pomocą robota kuchennego na puszystą masę. Kolejno dodać 3 jajka. Wmieszać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Dodać winogrona.

Ciasto drożdżowe wyrobić po raz kolejny i na posypanej mąką powierzchni rozwałkować na wymiar blachy (32x39 cm). Ciasto umieścić na posmarowanej tłuszczem blasze piekarnika. Nałożyć masę serową wyrównać, odstawić na 30 minut.

50 g cukru i 50 g masła utrzeć na kremową masę. Dodać 4 jajka, wmieszać śmietanę i sos waniliowy. Masę nałożyć jako ostatnią warstwę ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec przez 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Gdy ciasto będzie gotowe, zostawić je w piekarniku na 10 minut (przy lekko uchylonych drzwiczkach), wyjąć.