Drezdeńskie Eierschecke z winogronami
Dresdner Eierschecke to trzywarstwowe ciasto z drożdżową bazą, warstwą serową i budyniową.
Składniki:
- 150 ml mleka
- 300 g mąki
- 20 g drożdży
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- Sól
- Po 350 g białych i różowych winogron
- Opakowanie cukru wanilinowego
- 7 jajek
- 1 kg twarogu
- 25 g maki ziemniaczanej
- 350 g śmietany kremówki
- Opakowanie sosu waniliowego (lub pół opakowania budyniu waniliowego)
- 75 g płatków migdałowych
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Do lekko podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami i wsypać 50 g cukru. Lekko zarobić z mąką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać 50 g miękkiego masła, szczyptę soli i 100 ml mleka. Wyrobić za pomocą robota kuchennego i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
100 g masła, szczyptę soli, cukier waniliowy i 100 g cukru wyrobić za pomocą robota kuchennego na puszystą masę. Kolejno dodać 3 jajka. Wmieszać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Dodać winogrona.
Ciasto drożdżowe wyrobić po raz kolejny i na posypanej mąką powierzchni rozwałkować na wymiar blachy (32x39 cm). Ciasto umieścić na posmarowanej tłuszczem blasze piekarnika. Nałożyć masę serową wyrównać, odstawić na 30 minut.
50 g cukru i 50 g masła utrzeć na kremową masę. Dodać 4 jajka, wmieszać śmietanę i sos waniliowy. Masę nałożyć jako ostatnią warstwę ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec przez 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Gdy ciasto będzie gotowe, zostawić je w piekarniku na 10 minut (przy lekko uchylonych drzwiczkach), wyjąć.