Składniki na 4-6 porcji: - pół kostki drożdży, - 100 g cukru, - 375 g mleka, - 250 g mąki, - szczypta soli, - 3 jajka, - 3 gruszki, - 2-3 łyżki soku z cytryny, - 50 g płatków migdałowych, - 50 g masła, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - paczka cukru waniliowego, - 150 g śmietany, - 2 żółtka, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Drożdże i 25 g cukru mieszać, aż drożdże staną się płynne. Lekko podgrzać 125 mleka. Mąkę, sól i jajka włożyć do miski. Dodać drożdże i mleko, wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gruszki obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Gruszki lekko ponacinać i skropić sokiem z cytryny. Formę do ciasta (ok. 22 cm) natłuścić. Ciasto jeszcze raz wyrobić, włożyć do formy, wyrównać. Na cieście ułożyć gruszki. Płatki migdałów i 50 g cukru wymieszać i posypać ciasto. Na wierzchu ułożyć płatki masła. Odstawić na 10 minut. W rozgrzanym do 200 st. C piekarniku piec 40-45 minut. Na sos waniliowy: mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100 ml mleka. 25 g cukru, cukier waniliowy, śmietanę i 150 ml mleka dać do garnka. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać mąkę ziemniaczaną z mlekiem i gotować ok. 1 minuty. Zdjąć z ognia. Żółtka zmieszać z odrobiną gorącego sosu, a następnie połączyć tę mieszankę z resztą sosu. Sos waniliowy podawać do ofenkatera na zimno lub na gorąco. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal