Ciasto ze śliwkami (Pflaumenkuchen)
Jesienne ciasto z Bawarii.

Składniki:
- 800 g śliwek,
- 125 g masła lub margaryny,
- 100 g cukru,
- paczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka, do gotowania),
- 200 g mąki,
- 0,5 paczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- tłuszcz i maka do formy
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól ucierać ok. 5 minut na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na zmianę z proszkiem budyniowym. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta, na koniec dodać sok z cytryny. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (26 cm) wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 45 minut. Posypać cukrem i cukrem pudrem. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal