Drobiowe eskalopki
Ciekawy pomysł na połączenie delikatnego mięsa, słodkich owoców i lekko pikantnych przypraw. Danie jest… niesamowite! Z pewnością zaskoczy domowych smakoszy.

Składniki
- pojedyńcze filety z kurczaka
- 1 puszka (ok. 250 ml) ananasa w plasterkach
- 1 puszka (ok. 400 ml) moreli
- 2 jajka
- 5 dag mąki pszen.
- 10 dag wiórków kokosowych
- 5 łyżek oleju
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 dymka
- 10 dag śmietany kremówki
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- szczypta cukru
- 1-2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej
- 2 banany
- sól, pieprz
- trochę wiórków kokosowych do posypania dania oraz mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Plasterki ananasa oraz morele przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną.Zachowaj po 75 ml zalewy z moreli i ananasa do przygotowania sosu. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
2. Jajka wbij na talerz i roztrzep widelcem.Kotleciki oprósz mąką. Zanurz w jajkach, a potem obtocz w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż eskalopki i usmaż je na rumiano z obu stron. W tym czasie dymkę oczyść, potnij na kawałeczki. Banany obierz, przetnij wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Podsmaż na nim przygotowane owoce. Zdejmij je z patelni i trzymaj w cieple, by nie wystygły.Na tym samym tłuszczu podsmaż kawałeczki dymki. Oprósz je curry.Krótko zasmaż. Dolej obie zalewy z owoców, bulion i śmietanę. Sos zagotuj,przypraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zagęść zasmażką błyskawiczną.Gotuj na małym płomieniu przez minutę. Eskalopki podawaj z owocami.Całość polej sosem curry. Gotowe danie posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj listkami mięty.