Drobiowe eskalopki
Ciekawy pomysł na połączenie delikatnego mięsa, słodkich owoców i lekko pikantnych przypraw. Danie jest… niesamowite! Z pewnością zaskoczy domowych smakoszy.
Sposób przygotowania
1. Plasterki ananasa oraz morele przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną.Zachowaj po 75 ml zalewy z moreli i ananasa do przygotowania sosu. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
2. Jajka wbij na talerz i roztrzep widelcem.Kotleciki oprósz mąką. Zanurz w jajkach, a potem obtocz w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż eskalopki i usmaż je na rumiano z obu stron. W tym czasie dymkę oczyść, potnij na kawałeczki. Banany obierz, przetnij wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Podsmaż na nim przygotowane owoce. Zdejmij je z patelni i trzymaj w cieple, by nie wystygły.Na tym samym tłuszczu podsmaż kawałeczki dymki. Oprósz je curry.Krótko zasmaż. Dolej obie zalewy z owoców, bulion i śmietanę. Sos zagotuj,przypraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zagęść zasmażką błyskawiczną.Gotuj na małym płomieniu przez minutę. Eskalopki podawaj z owocami.Całość polej sosem curry. Gotowe danie posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj listkami mięty.