Drobiowe kule w sosie z jajkami
Oryginalny pomysł na mięsne klopsiki. Sos z dodatkiem jajek sprawi, że danie będzie wyjątkowo sycące i smaczne.
Sposób przygotowania:
1. Kule: cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Wsyp wszystkie przyprawy (sól do smaku). Wlej 2 łyżki zimnej wody, wymieszaj. Dokładnie wyrób masę ręką (ok. 5 minut).
2. Z masy uformuj małe klopsiki. Ułóż je na talerzu i schowaj do lodówki. Zrób sos: na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż na patelnię. Dodaj koncentrat.
3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Przypraw solą i pieprzem. Duś 3 minuty, mieszając. Włóż klopsiki, duś ok. 10 minut, przewróć je na drugą stronę i duś jeszcze 10 minut.
4. Natkę posiekaj. Oliwki dołóż do sosu. Łyżką rób między klopsikami dołki i wbij w nie po jajku. Naczynie przykryj pokrywką i duś 4 minuty, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Posyp posiekaną natką.