Reklama

Drobiowe kule w sosie z jajkami

Oryginalny pomysł na mięsne klopsiki. Sos z dodatkiem jajek sprawi, że danie będzie wyjątkowo sycące i smaczne.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - kule:

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego (albo jeśli wolisz - zmielonej chudej wołowiny)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżki mielonych: słodkiej papryki, kuminu i pieprzu
  • 1/3 łyżki mielonego imbiru
  • sól

Składniki - sos:

  • 4 mięsiste dojrzałe pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Kule: cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Wsyp wszystkie przyprawy (sól do smaku). Wlej 2 łyżki zimnej wody, wymieszaj. Dokładnie wyrób masę ręką (ok. 5 minut).

2. Z masy uformuj małe klopsiki. Ułóż je na talerzu i schowaj do lodówki. Zrób sos: na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż na patelnię. Dodaj koncentrat.

3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do  pomidorów. Przypraw solą  i pieprzem. Duś 3 minuty, mieszając. Włóż klopsiki, duś ok. 10 minut, przewróć je na drugą stronę i duś jeszcze 10 minut.

Reklama

4. Natkę posiekaj. Oliwki dołóż do sosu. Łyżką rób między klopsikami dołki i wbij w nie po jajku. Naczynie przykryj pokrywką i duś 4 minuty, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Posyp posiekaną natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: danie mięsne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy