Drobiowe medaliony
Medaliony - smaczny obiad na medal!
Składniki:
- 60 dag piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 dymki
- 15 dag sera z pleśnią
- 20 dag marchwi, sól, pieprz
- 1-2 kalarepki
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 40 dag młodych ziemniaków
- 5 dag boczku
- cukier, przyprawa do grilla, natka
Przygotowanie:
1. Mięso z piersi kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Wykrój 8 małych medalionów. Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy medalion oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla.
2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Dymkę oczyść, opłucz, posiekaj drobno. Ser pleśniowy pokrój w plasterki. Przygotowane składniki rozłóż na mięsie. Ułóż na blasze. Zapiekaj kilka minut w 180 st.
3. Marchew i kalarepki oczyść, pokrój w plasterki. Obraną cebulę poszatkuj. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zrumieni, dodaj marchew i kalarepkę. Warzywa oprósz solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podlej wodą i duś do miękkości. Na koniec posyp łyżką natki.
4. Ziemniaki wyszoruj, przekrój na pół. Ułóż na blasze razem z pokrojonym boczkiem, oprósz solą. Piecz ok. 40 min w 180 st. Podawaj do mięsa z warzywami.