Drożdżowa kratka
Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki.
Składniki na 12-14 porcji:
Ciasto:
- 60 dag mąki pszennej typ 500
- 10 dag cukru
- 4 dag świeżych drożdży
- 12 dag masła
- 4 jajka
- 3/4 szkl. mleka
- jajko rozmieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 40 dag czarnych porzeczek
- 15 dag twarogu śmietankowego
- po 1 łyżce masła i waniliowego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej z solą.2. Jajka umyj, rozbij - żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodawaj po kolei żółtka, białka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Wlej masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.3. Twaróg utrzyj z masłem, cukrem i mąką. Ciasto jeszcze raz zagnieć. Odkrój 2/3 i rozwałkuj na koło. Przełóż do tortownicy z pergaminem, rozłóż ser i umyte porzeczki. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i poodcinaj paseczki. Ułóż je na wierzchu ciasta i posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w 170ºC przez ok. 50-60 minut. Po ostygnięciu posyp pudrem.Czas przygotowania: ok. 140 minut