Drożdżowce z nutą kokosa
To połączenie jest wyśmienite!

Składniki
- 1 szkl. śliwek węgierek bez pestek
- 50 dag mąki pszennej
- 2/3 małej torebki drożdży suszonych
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 3 łyżki rodzynek
- 1/4 szkl. oleju
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 żółtko i 2 łyżki mleka roślinnego do posmarowania ciasta
- lukier
- 10 dag cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka kokosowegoq
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
Sposób przygotowania
1. Mleko lekko podgrzej. 50 dag mąki wymieszaj z drożdżami i cukrem. Wlej ciepłe mleko, olej, spirytus. Wyrabiaj, aż ciasto nie będzie kleić się do ręki. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. 1/3 ciasta wymieszaj z rodzynkami, uformuj 4-5 okrągłych placków. Na każdym ułóż po 1-2 połówki śliwek, lekko wciśnij owoce w ciasto. 2. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij na niewielkie trójkąty. U podstawy każdego ułóż po 1-2 kawałki śliwek, zwiń, formując rogaliki. Żółtko roztrzep z mlekiem, posmaruj wszystkie ciastka. Piecz 12-15 minut w 200 st. C. Składniki lukru utrzyj na gładką masę, posmaruj ostudzone placki i rogaliki.