Reklama

Reklama

Drożdżowce z nutą kokosa

To połączenie jest wyśmienite!

Składniki

  • 1 szkl. śliwek węgierek bez pestek
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2/3 małej torebki drożdży suszonych
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/4 szkl. oleju
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 żółtko i 2 łyżki mleka roślinnego do posmarowania ciasta

Składniki - lukier

  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka kokosowegoq
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki

Sposób przygotowania

1. Mleko lekko podgrzej. 50 dag mąki wymieszaj z drożdżami i cukrem. Wlej ciepłe mleko, olej, spirytus. Wyrabiaj, aż ciasto nie będzie kleić się do ręki. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. 1/3 ciasta wymieszaj z rodzynkami, uformuj 4-5 okrągłych placków. Na każdym ułóż po 1-2 połówki śliwek, lekko wciśnij owoce w ciasto. 

2. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij na niewielkie trójkąty. U podstawy każdego ułóż po 1-2 kawałki śliwek, zwiń, formując rogaliki. Żółtko roztrzep z mlekiem, posmaruj wszystkie ciastka. Piecz 12-15 minut w 200 st. C. Składniki lukru utrzyj na gładką masę, posmaruj ostudzone placki i rogaliki.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje