Drożdżowce z nutą kokosa
To połączenie jest wyśmienite!
Sposób przygotowania
1. Mleko lekko podgrzej. 50 dag mąki wymieszaj z drożdżami i cukrem. Wlej ciepłe mleko, olej, spirytus. Wyrabiaj, aż ciasto nie będzie kleić się do ręki. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. 1/3 ciasta wymieszaj z rodzynkami, uformuj 4-5 okrągłych placków. Na każdym ułóż po 1-2 połówki śliwek, lekko wciśnij owoce w ciasto.
2. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij na niewielkie trójkąty. U podstawy każdego ułóż po 1-2 kawałki śliwek, zwiń, formując rogaliki. Żółtko roztrzep z mlekiem, posmaruj wszystkie ciastka. Piecz 12-15 minut w 200 st. C. Składniki lukru utrzyj na gładką masę, posmaruj ostudzone placki i rogaliki.