Drożdżowe babeczki śliwkowe

Smaczne i lekkie.

Lekkie muffiny ze śliwkami
Lekkie muffiny ze śliwkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • paczka cukru waniliowego
  • 1 kg śliwek
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posmarowania wierzchu płatki migdałowe

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj rozczyn ze świeżych drożdży (kilka łyżek mleka wymieszaj z drożdżami, łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami mąki). Wlej mleko, dodaj 2 żółtka, cukier i wymieszaj dokładnie. W rondelku rozpuść masło, wlej do ciasta. Wyrób je ręką. Odstaw.

2. Usmaż na maśle śliwki bez pestek z cukrem. Formy na babeczki wyłóż papilotkami. Do każdej włóż ciasto, dodaj śliwki i zakryj ciastem. Wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem i połóż plasterki śliwek i kilka płatków migdałowych. Piecz 30 minut w 180˚C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas