Drożdżowe babeczki śliwkowe
Smaczne i lekkie.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 3 dag świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 5 dag masła
- paczka cukru waniliowego
- 1 kg śliwek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- do posmarowania wierzchu płatki migdałowe
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj rozczyn ze świeżych drożdży (kilka łyżek mleka wymieszaj z drożdżami, łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami mąki). Wlej mleko, dodaj 2 żółtka, cukier i wymieszaj dokładnie. W rondelku rozpuść masło, wlej do ciasta. Wyrób je ręką. Odstaw.
2. Usmaż na maśle śliwki bez pestek z cukrem. Formy na babeczki wyłóż papilotkami. Do każdej włóż ciasto, dodaj śliwki i zakryj ciastem. Wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem i połóż plasterki śliwek i kilka płatków migdałowych. Piecz 30 minut w 180˚C.