Reklama

Reklama

Drożdżowe bez mleka, masła i jajek

Nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, żeby przygotować smaczne ciasto na bazie drożdży. Z tym prostym wypiekiem poradzi sobie nawet amator. Lista składników jest krótka, a efekt zadziwia!

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • sól

Drożdże pokrusz do miski, a następnie wsyp cukier. Mieszaj składniki do czasu, kiedy utworzą spójną masę. Dodaj część wody i odczekaj 10 minut, zanim sięgniesz po kolejne składniki.

Do aktywowanych w ten sposób drożdży dodaj mąkę, wodę i olej. Przyda się również szczypta soli do smaku. Mikserem lub szpatułką połącz wszystko dokładnie, a następnie wyrób ciasto dłońmi.

Odstaw na godzinę, a następnie przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Do masy możesz wcześniej dodać np. bakalie lub pokruszoną czekoladę. Świetnie smakuje z polewą.

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

***

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje