Drożdżowe ciasto z dynią
Sezon na dynię w pełni. Czas zrobić z niej ciasto.
Składniki na 12 porcji
Ok. 700-800 g dyni (na 1 szklankę purée), 3 szklanki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, 2 żółtka, 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 40 g świeżych drożdży, cukier wanilinowy, szczypta soli, masło do posmarowania formy. Ewentualnie: cukier puder do posypania, bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie
Przygotuj purée z dyni. Obierz dynię, usuń włókna i pestki, zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduś ją w garnku, by sok odparował. Potem zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia.
Zrób rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę purée z dyni oraz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut. Rada: Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem albo udekorować bitą śmietaną. Wybornie smakuje także z klasyczną kruszonką.