Reklama

Reklama

​Drożdżowe ciasto z dynią

Sezon na dynię w pełni. Czas zrobić z niej ciasto.

Składniki na 12 porcji

Ok. 700-800 g dyni (na 1 szklankę purée), 3 szklanki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, 2 żółtka, 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 40 g świeżych drożdży, cukier wanilinowy, szczypta soli, masło do posmarowania formy. Ewentualnie: cukier puder do posypania, bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie

Reklama

Przygotuj purée z dyni. Obierz dynię, usuń włókna i pestki, zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduś ją w garnku, by sok odparował. Potem zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia. 

Zrób rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę purée z dyni oraz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut. Rada: Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem albo udekorować bitą śmietaną. Wybornie smakuje także z klasyczną kruszonką.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto z dyni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje