Reklama

Reklama

Drożdżowe ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni i grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto drożdżowe. Jest idealne do herbaty lub kawy.

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. oleju (lub rozpuszczonego masła)
  • 12 dag masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. 50 dag mąki wsyp do miski, zrób dołek. Wkrusz do niego drożdże. Zasyp je szklanką cukru, zalej ciepłym mlekiem. Przykryj, odstaw na 30-40 minut.

Reklama

2. Po tym czasie dodaj jajka z solą i olej. Całość zmiksuj. Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki.

3. Rabarbar oczyść, posiekaj, rozłóż na cieście. Zrób kruszonkę z reszty mąki, cukru, cukru waniliowego i masła. Posyp nią rabarbar. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika. Piecz około 40 min w temp. 175 st. C.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe | Ciasto z rabarbarem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje