Reklama

Reklama

Drożdżowe paszteciki z mięsem. Doskonałe do barszczu

Na Wigilię do barszczu podajemy uszka, ale na pierwszy i drugi dzień świąt domownicy z pewnością chętnie zjedzą paszteciki z mięsem. Jak przygotować idealną przekąskę na drożdżowym cieście?

Artykuł z ekspozycją partnera

Przystawka lub przekąska do barszczu

Paszteciki z ciasta drożdżowego z mięsnym nadzieniem świetnie sprawdzają się w roli świątecznej przystawki lub dodatku do barszczu. Jeśli wykorzystamy do nich mięso, na którym gotowaliśmy rosół, przygotowanie przekąski zajmie nam parę chwil.

Doskonałej jakości produkt oferuje Sokołów. Pasztet pieczony z serii Naturrino został przyrządzony z mięsa drobiowo-wieprzowego, idealnie więc nadaje się do tego dania. Zgodnie z filozofią marki do jego wykonania wykorzystano wysokiej jakości mięso i podroby, a dzięki specjalnej mieszance naturalnych przypraw, produkt jest aromatyczny i smakuje, jakby został przyrządzony w domu. Nie zawiera dodanych konserwantów, glutaminianu sodu czy fosforanów.

Reklama

Składniki na paszteciki

Do sporządzenia ciasta będziemy potrzebowali około 600 g mąki pszennej luksusowej, 250 g masła, trzech jajek, większej szczypty soli, jednej łyżki cukru, 50 g świeżych drożdży i 120 ml śmietany 18 proc. Farsz można sporządzić ze wspomnianego pasztetu pieczonego marki Sokołów lub samodzielnie, wykorzystując 1 kg gotowanego mięsa drobiowego i wieprzowego, jedną dużą cebulę i jedno jajko. Będziemy jeszcze potrzebowali oleju do smażenia oraz przypraw. Oczywiście nie może się obyć bez soli oraz pieprzu, ale wybierzmy ten ziołowy. Do farszu dodajemy również mielonej papryki słodkiej i ostrej oraz kuminu. Paszteciki będziemy smarować żółtkiem, potrzebujemy więc jeszcze jednego jajka.

Jak przygotować paszteciki?

Najpierw przygotowujemy ciasto. Drożdże ucieramy z cukrem i odstawiamy, aż zrobią się płynne. Do miski wsypujemy mąkę i sól, masło i jajka, a także śmietankę. Na koniec dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota. Powinno być elastyczne i gładkie. Następnie miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie robimy farsz. Jeśli zdecydujemy się mięso przygotować samodzielnie, musimy je zmielić maszynką. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy papryką (słodką i ostrą), solą i pieprzem ziołowym oraz kuminem. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy w kostkę, a następnie smażymy na oleju, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy ją do mięsa i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Każdą z nich wałkujemy i formujemy na prostokąt. Następnie wzdłuż jednego długiego boku umieszczamy mięsny farsz. Zwijamy wszystko w ciasny rulon i kroimy go na mniejsze kawałki, starając się ich nie zgniatać. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uwzględniając fakt, że ciasto drożdżowe rośnie, zatem pomiędzy pasztecikami powinny być zachowane odstępy. Odstawiamy blaszkę jeszcze na pół godziny. Następnie w miseczce rozbełtujemy żółtko i używając pędzla kuchennego, smarujemy paszteciki. Wsadzamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut, aż ciasto urośnie i się zarumieni.

Paszteciki można jeść od razu, ale pysznie smakują również na zimno. Jeśli chcemy podać je na obiad kolejnego dnia, możemy skropić je wodą i wstawić na kilka minut do piekarnika.

 

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy