Drożdżowe pierniczki z miodem
Drożdżowe pierniczki z miodem są bardzo proste do zrobienia. Choć wielu kojarzy się ze świętami, można je robić cały rok. Drożdżowe pierniczki z miodem nadają się do zjedzenia już w dniu pieczenia, choć z czasem zrobią się bardziej miękkie. Smacznego!
Drożdżowe pierniczki z miodem - przygotowanie
1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami ciepłego mleka, odstawić na 10 minut, aby zaczęły pracować.
2. Wymieszać mąkę, cukier puder, sodę, kakao i przyprawę korzenną, następnie dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, miód i zaczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.
3. Ciasto podzielić na części i wałkować na omączonym blacie na grubość 5 mm, za pomocą foremek wycinać pierniczki.
4. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 8-10 minut.
5. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta:
Zobacz również: