Reklama

Reklama

Drożdżowe pierniczki z miodem

Drożdżowe pierniczki z miodem są bardzo proste do zrobienia. Choć wielu kojarzy się ze świętami, można je robić cały rok. Drożdżowe pierniczki z miodem nadają się do zjedzenia już w dniu pieczenia, choć z czasem zrobią się bardziej miękkie. Smacznego!

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • 0,75 szklanki cukru pudru

Drożdżowe pierniczki z miodem - przygotowanie

1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami ciepłego mleka, odstawić na 10 minut, aby zaczęły pracować.

2. Wymieszać mąkę, cukier puder, sodę, kakao i przyprawę korzenną, następnie dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, miód i zaczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.

3. Ciasto podzielić na części i wałkować na omączonym blacie na grubość 5 mm, za pomocą foremek wycinać pierniczki.

4. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 8-10 minut.

5. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Reklama

Sprawdź też inne przepisy na ciasta:

Kruche ciasto z owocami i bezą

Proste ciastko czekoladowe

Ciasto drożdżowe z owocami

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Drożdżowe pierniczki z miodem | Miód | ciasto drożdżowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje