Reklama

Reklama

Drożdżowe placuszki z mąki gryczanej

Mąka gryczana jest zdrowsza niż pszenna. Sprawdź, jak posmakują twojemu dziecku placuszki drożdżowe z niej zrobione.

Składniki:

   

  • 25 dkg maki gryczanej     
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej      
  • 5 szklanek mleka      
  • 20 g drożdży     
  • ½ szklanki oleju


Reklama

Sposób przygotowania:

Do mleka wsypać obie mąki, dodać drożdże, sól i jajka, składniki zmiksować. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest gęstsze, można rozcieńczyć wodą.

Pozostawić do wyrośnięcia na około ½ godziny. Rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto, smażyć z obu stron na złoty kolor. Dodatki według uznania, może być śmietana lub sos.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje