Drożdżówki z owocami (po 12. miesiącu)
Drożdżówki z owocami pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Zrobione w domu są o wiele smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepach i cukierniach.
Drożdżówki z owocamiRodzice w kuchni
Zrobisz je bardzo szybko i jeszcze szybciej zjesz. ;-) Wystarczy mieć 15-20 minut wolnego czasu. Najdłuższe jest oczekiwanie aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek i waha się w granicach 15-30 minut. Wystarczy obserwować drożdżówki w piekarniku. Kiedy się zarumienią, będą gotowe. Mnie wyszło 7 sporych bułeczek. Jeśli zrobisz mniejsze placuszki, będzie ich więcej i szybciej się upieką.
Składniki:
- 260 g mąki (ja użyłam tortowej)
- 120 ml mleka
- 35 g masła
- szczypta soli
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- około 30 g roztopionego masła
- do posypania bułeczek: 1 łyżeczka cynamonu (lub mniej zależy od dziecka) wymieszana z 1 łyżką cukru lub 1 łyżka cukru waniliowego z 1 łyżeczką zwykłego cukru.
- owoce (świeże lub mrożone): maliny, jabłka, jagody, truskawki, śliwki...
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszaj z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw na 10-15 minut.
- W misce zagnieć mąkę, sól, mleko, 35 g masła, 3 łyżki cukru i jajko, a następnie dodaj drożdże (możesz zagniatać ciasto łyżką - będzie miało dość luźną i lepką konsystencję).
- Miskę przykryj folią spożywczą i ściereczką i odstaw na 45-50 minut w ciepłe miejsce.
- Rozpuszczonym masłem posmaruj delikatnie dłonie, a następnie ulep bułeczki i ułuż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układaj je w 4-5 centymetrowych odstępach.
- Na środku każdej bułeczki zrób wgniecenie na owoce.
- Delikatnie posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem z cynamonem lub cukrem waniliowym i odstaw do ponownego wyrastania na 20-30 minut.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Przed włożeniem bułeczek do piekarnika ułuż na nich owoce (jeśli jest potrzeba zrób większy dołek, tak by brzeg nie był zbyt gruby, a owoców jak najwięcej).
- Bułeczki piecz aż się zarumienią (15-30minut).