Drożdżówki z owocami (po 12. miesiącu)

Drożdżówki z owocami
Drożdżówki z owocamiRodzice w kuchni
  • 260 g  mąki (ja użyłam tortowej)
  • 120 ml mleka
  • 35 g masła
  • szczypta soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody 
  • około 30 g roztopionego masła
  • do posypania bułeczek: 1 łyżeczka cynamonu (lub mniej zależy od dziecka) wymieszana z 1 łyżką cukru lub 1 łyżka cukru waniliowego z 1 łyżeczką zwykłego cukru.
  • owoce (świeże lub mrożone): maliny, jabłka, jagody, truskawki, śliwki...
  1. Drożdże wymieszaj z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw na 10-15 minut.
  2. W misce zagnieć mąkę, sól, mleko, 35 g masła, 3 łyżki cukru i jajko, a następnie dodaj drożdże (możesz zagniatać ciasto łyżką - będzie miało dość luźną i lepką konsystencję).
  3. Miskę przykryj folią spożywczą i ściereczką i odstaw na 45-50 minut w ciepłe miejsce.
  4. Rozpuszczonym masłem posmaruj delikatnie dłonie, a następnie ulep bułeczki i ułuż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układaj je w 4-5 centymetrowych odstępach.
  5. Na środku każdej bułeczki zrób wgniecenie na owoce. 
  6. Delikatnie posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem z cynamonem lub cukrem waniliowym i odstaw do ponownego wyrastania na 20-30 minut.
  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika ułuż na nich owoce (jeśli jest potrzeba zrób większy dołek, tak by brzeg nie był zbyt gruby, a owoców jak najwięcej).
  9. Bułeczki piecz aż się zarumienią (15-30minut).