Drożdżowy z bakaliami

Zasmakuje każdemu!

Doskonały do kawy
Doskonały do kawy123RF/PICSEL

1. Orzechy i rodzynki zalej gorącą wodą. Mleko podgrzej w garnku. Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mleka i mąki, odstaw. Resztę mąki wsyp do naczynia, dodaj mleko, jajka, cukier, sól i cynamon. Masło rozpuść, wystudź i dodaj do masy. Wyrób ciasto, odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Formę posmaruj masłem i obsyp mąką. Osącz bakalie, obsyp je mąką, dodaj do ciasta. Ponownie zagnieć ciasto, uformuj i włóż do formy. Odstaw na 30 minut. Żółtko roztrzep widelcem, wymieszaj z cukrem i posmaruj wierzch ciasta. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.

Co warto zjeść rano?INTERIA.PL
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas