Drugie życie ziemniaka - co zrobić z ugotowanych już wcześniej ziemniaków?
Czasami po obiedzie zostają nam ugotowane ziemniaki, których nie mamy serca wyrzucić. Innym razem - w lodówce czeka resztka puree, a w szafce kilka surowych bulw, z którymi nie wiemy, co zrobić. W duchu filozofii zero waste warto dać im drugie życie - zwłaszcza że ziemniaki są wdzięcznym składnikiem, który potrafi przemienić się w coś zupełnie nowego: od chrupiących placków, przez delikatne gnocchi, po puszysty omlet po hiszpańsku.

Oszczędność czasu i mniej kalorii
Przyrządzanie ziemniaków bywa czasochłonne, a także kaloryczne - w końcu w wielu przepisach konieczne jest smażenie na oleju. Z pomocą przychodzi nam Philips Ovi Smart 2.0 - nowoczesny Airfryer, który pozwala przygotować lekkie, chrupiące i znacznie mniej kaloryczne potrawy niż przy tradycyjnym smażeniu. Wystarczy kilka kropel oleju lub oliwy, a efekt? Złocista skórka, soczyste wnętrze i minimum tłuszczu. Co więcej, Philips przyrządza dania zdecydowanie szybciej i oszczędniej niż piekarnik, a w wersji Dual Basket możemy przygotować dwie potrawy jednocześnie - idealne rozwiązanie, gdy chcemy zrobić np. gnocchi w jednej komorze, a warzywny dip w drugiej.
Gnocchi z ziemniaków po obiedzie
Miękkie, włoskie kluseczki to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaczanego puree. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, a w dodatku pachnące rozmarynem.
Składniki:
- 1 kg puree z ziemniaków (najlepiej z sypkiej odmiany, typ C)
- 200 g mąki pszennej (np. durum)
- 2 mniejsze jajka lub 1 duże
- 1 płaska łyżeczka soli
- kilka kropel oliwy
- świeży rozmaryn
- 1 ząbek czosnku
- 30 g parmezanu
Przygotowanie:
Puree przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajka i sól. Szybko zagniatamy jednolite ciasto i formujemy z niego wałki o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na kluseczki o długości 1,5-2 cm. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy cedzakiem dwie minuty po wypłynięciu.
Ugotowane kluseczki osuszamy, przekładamy do koszyka Philips Ovi, spryskujemy oliwą i pieczemy w 200°C przez 13 minut, potrząsając koszykiem w połowie i pod koniec pieczenia. Gdy staną się złociste, polewamy je oliwą z podsmażonym czosnkiem i rozmarynem. Na wierzch ścieramy parmezan i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Hiszpański omlet ziemniaczany

Ten klasyk kuchni iberyjskiej to idealny sposób na resztki ziemniaków - zarówno gotowanych, jak i surowych. W Airfryerze Philips Ovi Smart 2.0 omlet wychodzi równomiernie upieczony, miękki w środku i lekko przypieczony na zewnątrz.
Składniki:
- 1 cebula
- 600 g ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżki soli
- 6 jajek
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, ziemniaki w cienkie plasterki (ok. 3 mm). Mieszamy z oliwą i solą, a następnie przekładamy do koszyka Airfryera. Pieczemy w 160°C przez 30 minut, dwa razy potrząsając koszykiem.
Następnie wlewamy do środka roztrzepane jajka, mieszamy i ustawiamy temperaturę 180°C jeszcze na 10 minut. Po tym czasie odwracamy naczynie do góry dnem, żeby omlet wypadł na deskę, chwilę studzimy i kroimy w trójkąty.
Ziemniaczane kotleciki z parmezanem i pietruszką

Zostały nam ziemniaki po obiedzie? To świetna baza na chrupiące, aromatyczne kotleciki. Można je podać z sosem jogurtowym lub warzywną sałatką.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 25 g świeżo startego parmezanu
- 1 średnie jajko
- 3 łyżki mąki
- 5 g posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugniatamy, dodajemy jajko, mąkę, parmezan, pietruszkę, oliwę i przyprawy. Formujemy kotleciki i smarujemy je z wierzchu oliwą.
Wkładamy do naczynia Airfryera Philips Ovi (najlepiej użyć patelni i nagrzać ją wcześniej w 200°C przez 5 minut), następnie pieczemy w 180°C przez 12 minut, aż kotleciki będą złociste i chrupiące.
Placki ziemniaczane zero waste
To przepis, który pozwala przygotować pyszne placki z niewykorzystanego puree. Wystarczy dodać odrobinę ostrości i sera, by uzyskać aromatyczne, sycące danie.
Składniki:
- 500 g puree ziemniaczanego
- 100 g startego sera cheddar
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 papryczka chili
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 szczypta soli
- 125 ml kwaśnej śmietany do podania
Przygotowanie:
Do puree z ziemniaków dodajemy jajko, ser, szczypiorek, drobno posiekaną papryczkę i sól. Mieszamy, formujemy osiem placków, obtaczamy je w mące i spryskujemy olejem.
Pieczemy w koszyku Philips Ovi przez 8 minut w 180°C. Złociste i chrupiące placki podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.
Ziemniaki to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw w kuchni - zawsze można z nich wyczarować coś nowego. Dzięki Philips Ovi Smart 2.0 nie tylko ograniczamy ilość odpadów i używanego przy gotowaniu tłuszczu, ale też oszczędzamy czas. Wystarczy kilkanaście minut, by resztki z obiadu zamieniły się w zupełnie inne danie.
Materiał promocyjny







