Drugie życie ziemniaka - co zrobić z ugotowanych już wcześniej ziemniaków?

Materiał promocyjny

Czasami po obiedzie zostają nam ugotowane ziemniaki, których nie mamy serca wyrzucić. Możemy przygotować z nich inne dania
Czasami po obiedzie zostają nam ugotowane ziemniaki, których nie mamy serca wyrzucić. Możemy przygotować z nich inne dania materiały promocyjne

Oszczędność czasu i mniej kalorii

Gnocchi z ziemniaków po obiedzie

  • 1 kg puree z ziemniaków (najlepiej z sypkiej odmiany, typ C)
  • 200 g mąki pszennej (np. durum)
  • 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka kropel oliwy
  • świeży rozmaryn
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g parmezanu

Hiszpański omlet ziemniaczany

Pokrojona tortilla ziemniaczana na talerzu, posypana świeżymi ziołami, w tle miseczka z sałatą i sól morska.
Ziemniaki są wdzięcznym składnikiem, który potrafi przemienić się w coś zupełnie nowego, na przykład puszysty omlet po hiszpańskumateriały promocyjne
  • 1 cebula
  • 600 g ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżki soli
  • 6 jajek

Ziemniaczane kotleciki z parmezanem i pietruszką

Rząd pięciu upieczonych kotletów ziemniaczanych z ziołami ułożonych na podłużnym, białym talerzu na ciemnoniebieskiej serwetce, w tle delikatnie rozmyte świeże zioła.
Ziemniaki pozostałe po obiedzie mogą posłużyć do zrobienia kotlecikówmateriały promocyjne
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 25 g świeżo startego parmezanu
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 5 g posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Placki ziemniaczane zero waste

  • 500 g puree ziemniaczanego
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml kwaśnej śmietany do podania
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?