Idealny owoc dla osób z insulinoopornością. Syci na długo i reguluje poziom cukru. Czy znasz gujawę?

Gujawa - właściwości zdrowotne
Gujawa - właściwości zdrowotne 123RF/PICSEL 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Gujawa - owoc, który zaskakuje wartościami odżywczymi
  2. Co wyróżnia gujawę na tle innych owoców?
  3. Reguluje cukier, syci, wspiera metabolizm
  4. Jak jeść gujawę? To prostsze, niż myślisz
  5. Czy warto wprowadzić gujawę do diety? Zdecydowanie tak

Gujawa - owoc, który zaskakuje wartościami odżywczymi

Co wyróżnia gujawę na tle innych owoców?

  • Najwięcej białka spośród owoców - 100 g gujawy dostarcza aż 2,6-3 g białka, czyli 3-4 razy więcej niż jabłko czy truskawki.
  • Duża ilość błonnika - ok. 5 g na 100 g, co wspiera trawienie i daje długie uczucie sytości.
  • Niski indeks glikemiczny - sprzyja stabilnemu poziomowi glukozy we krwi.
  • Ogromna dawka witaminy C - nawet cztery razy więcej niż pomarańcze.
  • Plus: witaminy A, E, K, potas, magnez i przeciwutleniacze.
Gujawa pomaga dbać o zdrowie i urodę
Gujawa pomaga dbać o zdrowie i urodę123RF/PICSEL

Reguluje cukier, syci, wspiera metabolizm

Jak jeść gujawę? To prostsze, niż myślisz

  • dodać do owsianki lub jogurtu,
  • zblendować w smoothie,
  • dorzucić do sałatki owocowej lub wytrawnej,
  • użyć jako bazę do domowej galaretki lub dżemu.
Gujawa ma wiele właściwości zdrowotnych. Można spożywać ją na surowo, lub pić napar z jej liści
Gujawa ma wiele właściwości zdrowotnych. Można spożywać ją na surowo, lub pić napar z jej liści123RF/PICSEL

Czy warto wprowadzić gujawę do diety? Zdecydowanie tak

  • daje długie uczucie sytości,
  • omaga kontrolować poziom cukru,
  • wspiera odporność i metabolizm,

Zobacz również:

Kuchnia
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoINTERIA.PL
"MOŻNA ZDROWIEJ" – O PIELĘGNACJI SKÓRY. Kosmetolog: Latem i przy depilacji popełniamy mnóstwo błędówINTERIA.PL